Op sterke klauwen de weide in

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Op sterke klauwen de weide in

4-4-2024: 

Op de weide lopen koeien op een zachte ondergrond waardoor de klauwen minder te verduren hebben. Koeien hebben veel ruimte om te bewegen of te gaan liggen. Hierdoor hebben witte lijn defecten, zoolbloedingen en -zweren minder kans. Daarbij komt dat het lopen door gras doorgaans de hygiëne van de onderpoten verbetert met minder Mortellaro bij de koeien tot gevolg. De veranderingen van rantsoen en omgeving kunnen echter wel invloed hebben op de klauwgezondheid en dus op het functioneren van de koeien. Hoe zorg je ervoor dat alles goed verloopt?

Bij een plotselinge overgang van stalrantsoen naar vers weidegras kan een overschot aan eiwit ontstaan of juist tekorten aan structuur en energie. Bij hele hoge eiwitgehaltes in het gras kan het ureumgehalte sterk verhoogd raken. Dit kan onder meer nadelig zijn voor de vruchtbaarheid en de klauwgezondheid van de koe. Daarnaast kan door een tijdelijk verminderde pensvulling een verstoorde penswerking en zelfs pensverzuring ontstaan. Een verstoorde pensflora kan leiden tot een verminderde aanmaak van B-vitamines, zoals biotine.

Biotine

Voldoende biotine is nodig voor goede hoornkwaliteit en klauwgezondheid. Bij een biotine tekort neemt de kwaliteit van het klauwhoorn af. Hierdoor kunnen klauwproblemen zoals witte lijn aandoeningen en zoolzweren sneller optreden. Ook bestaande witte lijnaandoeningen en zoolzweren zullen bij een biotine tekort minder goed genezen. 

Inzicht en bijsturen

Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt de tankmelk van jouw bedrijf vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Daarnaast krijg je inzicht in de infectiedruk van Mortellaro. De uitslag geeft een advies om gericht bij te sturen in de voeding en Mortellaro effectief aan te pakken. Door gericht actie te ondernemen, werk je aan gezonde en sterke klauwen. 

Actie: Maak nu voordelig kennis met Klauwgezondheid Tankmelk

Probeer het nu eenmalig. Meld je aan voor 5 mei 2024 en krijg:

 • Inzicht in biotine-, zink- en mangaanvoorziening
 • Inzicht in de infectiedruk van Mortellaro
 • Uitslag in mei of juni
 • Persoonlijk bedrijfsbezoek van jouw relatiebeheerder

Voor slechts 57 euro (exclusief btw, normaal 84,95 euro per kwartaal) krijg je waardevol inzicht en advies om gericht bij te sturen in voeding en Mortellaro effectief aan te pakken. Dit proefabonnement is vrijblijvend en stopt automatisch. Nadat de uitkomsten van het tankmelkonderzoek bekend zijn neemt jouw relatiebeheerder contact met je op voor een afspraak om de uitslag met je te bespreken en je van gericht advies te voorzien.  

Meer informatie en aanmelden

Tip: Start met beperkte weidegang

Om problemen te voorkomen is het van belang om te zorgen dat de pensvulling op orde blijft bij de overgang van stal naar de weide. Daarom is het verstandig om te starten met drie of vier uur per dag weidegang en daarna langzaam uit te breiden. Als het basisrantsoen in de eerste weideweken niet wordt gewijzigd, kan de pens rustig wennen aan meer vers gras waardoor verteringsproblemen worden voorkomen. Door koeien naast weidegang een rantsoenaanvulling op stal te verstrekken, blijven de hoeveelheden energie, eiwit, structuur, vitamines en mineralen in de pens optimaal. Deze rantsoenaanvulling kan je samen met of op advies van de voeradviseur aanpassen op basis van de geschatte samenstelling van het gras.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.