Is de watervoorziening in de wei in orde?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Is de watervoorziening in de wei in orde?

5-4-2024: 

Tijdens het weideseizoen bestaat de kans dat koeien buiten minder water drinken dan in de stal. Het kan betekenen dat de waterkwaliteit minder is of dat er te weinig water beschikbaar is voor de koeien om de productie op peil te houden. Tijdens warme periodes is het extra belangrijk om de watervoorziening op orde te hebben. Hoe zorg je dat er voldoende water van goede kwaliteit beschikbaar is in de wei? 

Als veel dieren direct bij binnenkomst in de stal willen drinken, kan dat een indicatie zijn dat ze in de wei te weinig water hebben opgenomen. Voldoende drinkwaterpunten met een goede kwaliteit water zijn daarom essentieel voor een maximale wateropname in het weiland. 

Tips voor een goede watervoorziening

 • Zorg dat de afstand tussen de waterbakken niet te groot is.
 • Zorg voor voldoende en goed toegankelijke drinkplekken: per drinkplek is er ruimte voor 20-25 koeien. Daarnaast is voldoende ruimte rondom de waterplekken ook belangrijk. 
 • Zorg dat de watertoevoer voldoet; bij een goede capaciteit spreken we over meer dan 15 liter water per minuut. Een te lage waterdruk, deels dichtgeslibde leidingen, leidingen met te weinig doorsnede et cetera kunnen redenen van beperkte wateraanvoer zijn. 
 • Bij water van goede kwaliteit spreken we van schoon, smakelijk en niet schadelijk water. Koeien houden bijvoorbeeld niet van water met een verhoogd kiemgetal (>10.000) of een hoog ijzergehalte (>0,5 mg/l). Verschillen in smaak en geur van het water in en buiten de stal, kan al snel leiden tot voorkeuren voor het water in, of juist buiten de stal. 
 • Ververs regelmatig het water in een diepe waterbak, zo kun je algengroei voorkomen.

Twijfel je eraan of de wateropname op jouw bedrijf voldoende is en wil je weten of de kwaliteit op de drinkplek in orde is? Of helpt het schoonmaken niet en komt de vervuiling snel terug? Neem dan een watermonster op de drinkplek en vraag de Drinkbakcheck aan. Zo weet je snel hoe het met de kwaliteit is gesteld en zorgen we er samen voor dat jouw dieren ook deze zomer genoeg en goed water opnemen. 

Meer over de drinkbakcheck

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.