Adviezen op het moment van eerste klinische verdenkingen blauwtong

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Adviezen op het moment van eerste klinische verdenkingen blauwtong

2-4-2024: 

Tot op heden zijn er in 2024 nog geen nieuwe bevestigde klinische gevallen van blauwtong vastgesteld. Dit is volgens verwachting; van oudsher is er in de wintermaanden weinig knuttenactiviteit en de nieuwe knuttenpopulatie dient zich eerst opnieuw te infecteren met BTV (blauwtongvirus) voordat er spreiding kan optreden. Het is moeilijk te voorspellen wanneer de eerste nieuwe klinische gevallen bij herkauwers kunnen worden verwacht. Op basis van de vorige uitbraak van 2006-2008, werden de eerste klinische gevallen in het tweede jaar van de uitbraak (2007) vastgesteld in juli met een piek in augustus en september. 

Echter, op een aantal vlakken is de uitbraak van BTV-3 anders dan de BTV-8-uitbraak in 2008. Zo zorgt BTV-3 voor heftigere kliniek en zijn er in het eerste jaar van de uitbraak in 2023 veel meer bedrijven besmet geraakt, waardoor er meer locaties zijn waar overwintering van BTV-3 kan optreden. Het is daarom erg belangrijk om alert te blijven op symptomen van blauwtong en deze te melden bij de NVWA, zodat verdenkingen opgevolgd kunnen worden. Op het moment dat nieuwe circulatie van het virus en ziekte in een vroeg stadium worden ontdekt kunnen houders maatregelen nemen om ziekte door BTV-3 te voorkomen. Een effectief en veilig vaccin is de meest zekere manier om gevolgen van blauwtong te voorkomen en te beperken. Op dit moment is er (nog) geen vaccin tegen BTV-3 toegelaten.

Opstallen van gevoelige dieren is een maatregel die tijdens de vorige blauwtong uitbraak in 2006-2008 effectief is gebleken voor vermindering van verspreiding van het virus op momenten dat knutten actief zijn (in ieder geval rondom schemering en de nacht). Het advies is dan ook om te overwegen vatbare dieren op te stallen vanaf het moment dat de eerste nieuwe klinische gevallen bevestigd zijn, bij afwezigheid van een goed werkend vaccin. Zorg daarbij ook voor goede ventilatie in de stal  om daarmee voor de knut minder gunstige omstandigheden te creëren. Van opstallen met goede ventilatie kan helaas niet worden verwacht dat elke infectie kan worden voorkomen omdat  knutten ook in stallen aanwezig zijn. 

De Veekijker-dierenartsen van GD volgen de ontwikkelingen rondom de BTV-3 uitbraak op de voet. Zo zijn we alert op nieuwe verschijnselen van blauwtong en zijn we tevens extra alert op de geboorte van kalveren en lammeren met aangeboren afwijkingen die mogelijk door het BTV zijn veroorzaakt. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact op met de Veekijker via 088-2025555. Houdt voor updates over de blauwtongsituatie in Nederland deze pagina’s in de gaten:

Heeft u op basis van klinische verschijnselen  een vermoeden van een besmetting met blauwtong, neem dan contact op met het Landelijk meldpunt dierziekten van de NVWA via telefoonnummer 045 546 31 88.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.