Vitamine D bij rundvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vitamine D bij rundvee

1-3-2024:  Vitamine D is belangrijk voor de botstofwisseling, de regulatie van de calcium- en fosfaathuishouding en de functie van het afweersysteem. Meer inzicht in de vitamine D-voorziening kan worden verkregen door bloedmonsters te onderzoeken op 25-hydroxyvitamine D, de belangrijkste circulerende vorm van de vitamine.

Vitamine D kan via het rantsoen worden opgenomen, of in de huid worden aangemaakt onder invloed van zonlicht. Als koeien binnen worden gehouden, zijn zij voor hun vitamine D-voorziening grotendeels afhankelijk van supplementatie via het rantsoen.

Onderzoek laat zien, dat er tussen bedrijven grote verschillen optreden in de vitamine D-concentraties in het bloed van de dieren. In onderstaande figuur wordt dit geïllustreerd aan de hand van de vitamine D-concentraties van droogstaande koeien van vijftien willekeurige bedrijven die tijdens een voorjaarsperiode werden bemonsterd.
 

Figuur 1: Concentratie 25-hydroxyvitamine D in serum van droogstaande koeien (n=66) van vijftien willekeurige melkveebedrijven, waarbij per bedrijf steeds vier of vijf dieren werden bemonsterd.

Lees meer over voeding

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.