Ook in de wei de mineralen op een rij

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Ook in de wei de mineralen op een rij

11-3-2024: 

Het weideseizoen gaat bijna weer van start. Met het opstellen van het bemestingsplan wordt er op veel bedrijven ook nagedacht over de weidegang. Is het mogelijk om te weiden? Worden alleen de melkkoeien geweid en/of ook het jongvee? Zijn er misschien percelen die niet bemest moeten worden met drijfmest om voer voor droge koeien te winnen? Het maken van de planning voor de mestboekhouding kreeg extra dynamiek door het aanscherpen van de regels. Dit zou tot vragen kunnen leiden bij jou als veehouder. Hoe ga jij het doen dit jaar?

De agrarische sector staat voor veel uitdagingen. Ondanks dat draait het bedrijf gewoon door en is het belangrijk om aandacht voor diergezondheid te houden. Als het met de koeien lekker loopt scheelt dat een hoop extra zorgen. Mineralen liggen aan de basis voor gezonde koeien. Een koe die de mineralenvoorziening op peil heeft is weerbaarder en wordt minder snel ziek. Hier voldoende aandacht aan besteden loont!
Met name in de weideperiode kan de mineralenvoorziening uitdagend zijn, vooral bij volledige weidegang. Op veel plekken in Nederland is de grond van nature arm aan spoorelementen. Bijsturen is dan nodig en er zijn vele manieren om dit te doen. Daarnaast moet er rondom sloten een strook onbemest blijven, maar deze stroken mogen wel beweid worden. De onbemeste delen zullen hierdoor armer zijn aan mineralen en spoorelementen dan de bemeste percelen. Houdt hier rekening mee.
Het doorrekenen van het rantsoen met eventuele weidegang geeft al veel inzicht. Wil je weten wat je koeien daadwerkelijk opnemen uit het aangeboden rantsoen, dan geeft tankmelkonderzoek het beste inzicht. Door te meten wat de opname is, zowel in het weideseizoen als op stal, blijf je vinger aan de pols houden en kun je tijdig bijsturen bij dreigende tekorten of overmaten. 

 

Lees meer over tankmelkonderzoek De Mineralencheck

Actie:
Met de Mineralencheck schijn je eenvoudig het licht op de mineralenvoorziening en zorg je ook in het weideseizoen. Meld je nu aan en ontvang een zaklamp kado.
Deze actie loopt tot en met 3 april 2024

Mineralencheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.