Invloed boxmaten op klauwgezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Invloed boxmaten op klauwgezondheid

4-3-2024: 

Goede klauwgezondheid gaat uit van een optimale kwaliteit van de klauwhoorn in combinatie met een juiste belasting. De kwaliteit van de klauwhoorn wordt vooral beïnvloed door erfelijke aanleg (fokkerij) en voeding. De klauwbelasting is afhankelijk van de huisvesting. Onder goede huisvesting wordt verstaan, voor zover het huisvesting met ligboxen betreft; een ligplaats met de juiste afmetingen voor ieder dier. Die afmetingen zijn voor MRY en Jersey runderen anders dan voor de huidige HF of Montbéliarde koeien. Past de boxafmeting bij de dieren, dan gaan zij tijdens een rustmoment liggen. Dit zorgt ervoor dat het mestcontact met de klauwen minimaal is, waardoor de klauwomgeving schoner en droger, én het risico op infecties lager is. 

Koe Comfort Index

De meest gebruikte parameter voor goede huisvesting is de zogenaamde “Koe Comfort Index” (KCI). Dit is een afspiegeling van het aantal dieren dat in de ligbox staat op een rustmoment. Dit rustmoment kan een paar uur vóór of na de ochtend- of avondmelking zijn. De KCI moet dan kleiner dan 15 procent zijn. Staat een te hoog percentage koeien op een rustmoment, dan geeft dit aan dat de boxafmeting niet goed bij de koeien past (te krappe boxen), met overmatige belasting van de klauwlederhuid en uiteindelijk meer kans op kneuzing of minder kans op herstel van de belasting en meer klauwproblemen tot gevolg.

Meer informatie over boxmaten

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.