Hoe kleuren kippen hun eieren en wat zijn ‘Easter eggers’?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe kleuren kippen hun eieren en wat zijn ‘Easter eggers’?

31-3-2024:  Met Pasen eten Nederlanders traditiegetrouw veel eieren. Ook de rest van het jaar worden aardig wat eieren genuttigd. Per jaar gemiddeld 202 eieren per persoon*.

eieren

Niet alle eieren zijn hetzelfde, hoe komt het dat sommige eieren wit en andere bruin van kleur zijn? 

Het kleuren van het ei gebeurt in de schaalklier. Vogels beschikken over drie pigmenten die ze in de schaal kunnen verwerken: Protoporphyrin voor een bruine kleur, bilirubine voor een gele kleur en biliverdine voor een blauwgroene kleur. De kleur wordt met name in de laatste vijf uur van de schaalvorming vastgelegd en is terug te vinden in zowel de kalkschaal als het cuticulum (het wasachtige laagje om de schaal). 

De kleur van de eischaal is ras- en lijnafhankelijk. Zo legt de Aurecana (of zusje Ameraucana) groenblauwe eieren en bepaalde Marans-lijnen leggen koperrode tot chocoladekleurige (extra puur) eieren. Door rassen te kruisen kunnen allerlei kleuren gelegd worden; van blauw- en olijfgroen tot turquoise. Dergelijke kruisingen worden vaak ‘Easter eggers’ genoemd. Daarnaast zijn er kippen die gespikkelde eieren kunnen leggen, met name sommige Welsummers staan hierom bekend.

*Bron: "De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband", onderzoek uitgevoerd door Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek i.o.v. en gefinancierd door het ministerie LNV.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.