Equine infectieuze anemie (EIA) aangetoond in Belgie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Equine infectieuze anemie (EIA) aangetoond in Belgie

4-3-2024: 

De paardenziekte Equine infectieuze anemie (EIA is half februari aangetoond bij een paard in het Belgische Rijkevorsel, 30 kilometer onder Breda. EIAV is een besmettelijke maar over het algemeen niet rechtstreeks overdraagbare paardenziekte, veroorzaakt door een retrovirus.

Eén paard is gestorven, een andere werd geëuthanaseerd en de resterende paarden van het bedrijf werden voor drie maanden in quarantaine geplaatst waarbij de nodige bloedonderzoeken doorgevoerd zullen worden. Het paard liep in een koppel van zeventien dieren die illegaal vanuit Hongarije ingevoerd waren

Overdracht van EIA vindt met name plaats door insecten maar kan ook iatrogeen plaatsvinden. EIA is een aangifteplichtige ziekte volgens de Europese Diergezondheids Verordening (AHR). Elke verdenking van de ziekte dient te worden gemeld bij de NVWA. EIAV infecteert uitsluitend paardachtigen: paarden, ezels, zebra’s, muilezels en muildieren. Ezels vertonen minder ernstige klinische verschijnselen dan paarden. Besmette dieren blijven levenslang drager van het virus. 

Meer informatie over EIA

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.