Epididymitis aan de slachtlijn

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Epididymitis aan de slachtlijn

27-3-2024:  Epididymitis is een ontsteking aan de bijbal wat een belangrijke oorzaak is voor onvruchtbaarheid bij rammen. Bacteriën als Actinobacillis spp., Histophilus spp. en Brucella ovis zijn gerelateerd aan deze aandoening. Sporadisch zijn Moraxella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Actinomyces spp. en Pasteurella spp. betrokken. Veel van deze bacteriën zijn commensalen van het preputium. 

In december 2023 werd GD benaderd door een slachthuisbeheerder van de NVWA na het opmerken van een ram met een eenzijdige purulente epididymitis aan de slachtlijn. GD heeft de NVWA van achtergrondinformatie voorzien. Brucella ovis is niet eerder in Nederland vastgesteld, echter is een infectie op basis van het klinische aspect niet is uit te sluiten. In het kader van voedselveiligheid is aanvullend bacteriologisch onderzoek is verricht. De kweek van de milt bleek negatief. Het karkas is goedgekeurd voor humane consumptie.
Brucella melitensis en Brucella ovis zijn wereldwijd verantwoordelijk voor productieverliezen ten gevolge van verminderde vruchtbaarheid en abortus bij schapen en zijn daarmee economisch gezien belangrijke ziekteverwekkers. Daarnaast is Brucella melitensis een zoönose die bij mensen leidt tot maltakoorts. Op Brucella melitensis wordt in Nederland jaarlijks gemonitord. Nederland is in het bezit van een vrij-status voor B. melitensis. In Nederland wordt Brucella ovis enkel onderzocht in geval van export. Volgens de Animal Health Law is B. melitensis gecategoriseerd als B ziekte en B. ovis als D-ziekte. Verdenkingen van brucellose dienen te worden gemeld bij de NVWA.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.