Zoötechnische oorzaken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zoötechnische oorzaken

12-2-2024: 

Vragen gesteld aan de Veekijkertelefoon gaan meestal over specifieke ziektes of problemen zoals een te hoge uitval, en zelden over onderwerpen als huisvesting, klimaat en biosecurity. Ook in de Online Monitor wordt bij gemelde gezondheidsklachten meestal gedacht aan een infectieuze oorzaak. De meeste gemelde waarschijnlijkheidsdiagnoses zijn infectieus van aard, namelijk Streptokokken, App en influenza. Maar op de vierde en zesde plek zien we ook ‘voeding’ en ‘klimaat’ als waarschijnlijkheidsdiagnose. Daarnaast worden ook meldingen gedaan waarbij het voersysteem, hokbezetting en huisvesting als oorzaak wordt ervaren. Deze non-infectieuze oorzaken vatten we samen onder zoötechnische oorzaken.

In bovenstaand figuur is te zien bij hoeveel procent van de gemelde gezondheidsklachten in de Online Monitor er wordt gedacht aan een zoötechnische oorzaak. Sinds 2019 zien we dit percentage stijgen, met in 2022 gemiddeld 10 procent van de gezondheidsklachten gewijd aan zoötechniek. Klimaat en voeding zijn samen verantwoordelijk voor het grootste deel van deze meldingen. Ook zien we seizoenspatroon terug, met een hoger percentage meldingen in het najaar. Er lijkt een daling zichtbaar in het eerste kwartaal van 2023, ten opzichte van de meldingen in 2022. Een verklaring hiervoor is een verminderd aantal meldingen in het voorjaar, maar ook de meldingsdiscipline kan een effect hebben, wat betekent dat dit percentage nog kan toenemen. 
Meldingen waar men van verwacht dat klimaat de veroorzaker is, zijn vaak geassocieerd met respiratieklachten zoals hoesten en longontsteking. De klachten die het meest geassocieerd worden met de waarschijnlijkheidsdiagnose voeding zijn algemene ziekteverschijnselen, klachten van het maagdarmstelsel en aan het beenwerk.

Meer over VeeOnline en Online Monitor

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.