Pathologie paard

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Pathologie paard

23-2-2024: 

Afgelopen jaar is pathologie voor paarden toegevoegd aan de monitoring. Dit heeft in 2023 interessante casussen opgeleverd. Ook dit jaar is er weer mogelijkheid om paarden in te zenden voor pathologie en is er mogelijkheid voor bedrijfsbezoeken in het kader van monitoring. Voor dit doel zijn met name casussen van mogelijk infectieuze of toxicologische aard geschikt. Dit kan een probleem met meerdere dieren op een locatie betreffen waarbij sterfte optreedt of euthanasie noodzakelijk is, dan wel een geval van een individueel dier met een bijzonder klinisch beeld. Wellicht krijgen we op deze manier een antwoord op de vraag wat de onderliggende oorzaak is. Ook levert dit voor dierenartsen nuttige informatie op, waarmee de paardengezondheid in Nederland vooruit kan komen.

Casus uit 2023

Rhodococcus equi is een bacterie die wereldwijd in de bodem voorkomt. De bacterie is in staat heftige infecties te veroorzaken bij veulens. Het inhaleren van stofdeeltjes besmet met R. equi vormt de voornaamste bron van besmetting, naast opname van grond en mest bij het grazen. Op een opfokbedrijf waar normaliter jaarlijks slechts een enkel veulen klinische verschijnselen passend bij rhodococcose vertoond werden dit jaar in de periode juli - september meer dan 10 veulens intensief behandeld voor rhodococcose, waarvan er twee desondanks overleden zijn. Een van deze veulens werd voor sectie aangeboden bij GD en bleek behalve een chronische purulente pneumonie ook een sepsis veroorzaakt door R. equi te hebben. Dit isolaat was gevoelig voor azithromycine, maar resistent tegen rifampicine. De meeste veulens werden behandeld met de aanbevolen combinatie van rifampicine + azithromycine. Het verdient daarom aanbeveling om de omvang van deze resistentie nader in kaart te brengen. 

Let op: Voor monitoring paard is pathologie ingericht als gericht instrument. Dit betekent dat secties alléén volledig worden gesubsidieerd na overleg met én goedkeuring van de specialisten die de helpdesk bemannen. Mocht je een interessante casus hebben, neem dan vóóraf contact met ons op via de Helpdesk Paard door te bellen naar 088 20 25 555.

Meer informatie over pathologie

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.