Koppelproblematiek en sectieresultaten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Koppelproblematiek en sectieresultaten

12-2-2024: 

In dit bericht nemen we je mee in een exemplarische casus uit de dagelijkse praktijk van de sectiezaal. Twee gespeende biggen werden ingezonden, met als aanleiding uitval en diarree kort na spenen. De inzender vroeg hierbij om typering en bewaring van eventuele streptokokken, en vermeldde behandeling met trimethoprim/sulfonamide. 

Beide dieren waren in matige conditie en hadden necrose van de oorschelpen. Dier één had een fibrinopurulente peritonitis. Dier twee had uitgebreide ontsteking rond de ondersnijtanden, chronische pleuritis en pericarditis, en chronische peritonitis. De darminhoud van beide dieren was slap.
Bacteriologisch onderzoek wees op een normale darmflora, maar via PCR werden wel de E. coli virulentiefactoren F4, STX2e en F18 aangetoond. PCR voor Glaesserella parasuis uit de pericarditis was negatief. Uit de neuzen werden Pasteurella multocida en Bordetella bronchiseptica gekweekt. Bordetella bronchiseptica werd ook in de longen van dier twee aangetoond. In de peritonitis en ook in de milt werd Trueperella pyogenes aangetoond. Kweek uit de pericarditis verliep negatief, evenals kweekjes van de hersenen(vliezen). Histologisch zagen we bacteriën in het bloed en een ontstekingsreactie in de wandjes van de longblaasjes, passend bij sepsis, en bij dier twee een bronchopneumonie. In de darmen werden geen ontstekingsverschijnselen gezien.

Het betreft hier dus een onderzoek van dieren met op meerdere plaatsen chronische ontstekingen en infecties. Het is de vraag welke kiemen een primaire etiologische rol hebben gespeeld, en welke laesies een porte d’entrée zijn geweest. Dankzij de informatie van de inzender weten we dat behandeld is met antibiotica, wat, naast de chroniciteit, een reden kan zijn dat sommige bacteriën niet werden aangetoond, en andere wel (Trueperella). We worden van zo’n inzending zeker wat wijzer. Voor verdere dossieropbouw rond het bedrijfsprobleem kan het echter nodig zijn om ook acute-fase-representanten in te zenden voor sectie. Een goede inzending van drie goed geselecteerde, onbehandelde, geëuthanaseerde dieren kan dan behoorlijk lonend zijn.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.