Antibioticumgebruik pluimveesector 2023 en trends

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Antibioticumgebruik pluimveesector 2023 en trends

5-2-2024: 

Bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica kunnen bij mens en dier voor problemen zorgen. Om de resistentie te verminderen, wil de pluimveesector het gebruik van antibiotica flink verlagen. De pluimveesector rapporteert jaarlijks over het gebruik van antibiotica in de verschillende (deel)sectoren.

Het rapport Antibioticumgebruik pluimveesector 2023 en de trends van afgelopen jaren bevat een overzicht van het gebruik van antibiotica in de pluimveesector in 2023 met, waar beschikbaar, de trend van de afgelopen jaren. Het rapport vermeldt het antibioticumgebruik in de vleeskuikensector, de legsector en de kalkoensector. Hierbij wordt onder andere informatie gegeven over soorten antibiotica (eerste, tweede en derde keuze), de reden van behandelen van de dieren en de leeftijd van de dieren, waarop ze behandeld zijn.

Samenvatting antibioticumgebruik 2023

Vleeskuikensector

In de vleeskuikensector was het gebruik van antibiotica in 2023 redelijk stabiel ten opzichte van 2022. Bij vleeskuikens was er een lichte stijging (2%) in 2023 naar 6,65 DDDA. Met name in de eerste helft van het jaar was het gebruik hoog. In de tweede helft van 2023 daalde het gebruik bij vleeskuikens fors. Bij de (groot)ouderdieren was er in 2023 een daling van 2% in het gebruik van antibiotica tot 3,57 DDDA. Hier daalde het gebruik in de opfokperiode en steeg het gebruik in de productieperiode.

Kalkoensector

Het gebruik van antibiotica in de kalkoensector daalde met 38% naar 8,50 DDDA. Het derde keusmiddelengebruik daalde met 46%. De kalkoensector is een kleine sector, waar het gebruik van antibiotica wat meer fluctueert.

Legsector

In de legsector blijft het gebruik van antibiotica laag. Het gebruik is wel met 13% toegenomen in 2023. Bij leghennen steeg het gebruik met 26% naar 1,37 DDDA, Bij opfok leghennen steeg het gebruik met 5% naar 2,24 DDDA. Bij productie fok en vermeerderingsdieren daalde het gebruik met 41% en bij de opfok van deze dieren daalde het gebruik met 25%. Het colistinegebruik bij leghennen steeg met 9%.

Sinds start antibiotica aanpak

Het antibioticumgebruik bij kalkoenen is sinds de start van de antibiotica aanpak in 2011 gedaald met 86%. In de vleeskuikensector is de aanpak gestart in 2009 en ligt het gebruik in 2023 82% lager. In de legsector fluctueert het antibioticumgebruik op een laag niveau.

Bron: AVINED

Download het rapport

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.