Blauwtong bij koeien: wisselend beeld

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Blauwtong bij koeien: wisselend beeld

23-2-2024: 

Na de piek in het aantal besmettingen met blauwtong in het najaar van 2023, zette een daling in. Komend voorjaar kan de ziekte echter weer de kop opsteken, vertelt Katrien van den Brink, rundveedierenarts bij Royal GD in een artikel van Veehouder en Veearts.

Begin december 2023 waren er nog enkele besmettingen met blauwtong serotype 3 (BTV-3), bij zowel rundvee als schapen, geiten en andere herkauwers, maar het waren er minder dan tijdens de piek van eind oktober vorig jaar. Dat komt door de koudere periodes: de activiteit van de knutten die het blauwtongvirus overdragen neemt af als de buitentemperatuur langere tijd onder de 10 graden Celsius komt.

Het is zeer aannemelijk dat het aantal besmettingen opnieuw toeneemt als de temperatuur in het voorjaar stijgt en de knutten weer actiever worden. “Tijdens de uitbraak van blauwtong in Nederland tussen 2006 en 2008 – het ging destijds om serotype 8 (BTV-8) van het virus – zagen we dat er na de piek in 2006 weer verspreiding van het virus werd waargenomen rond juli 2007. Hoe dat dit jaar zal gaan is niet precies te voorspellen”, aldus rundveedierenarts Katrien van de Brink. Bij GD komen veel vragen over blauwtong bij rundvee bij haar terecht. Uit de meldingsdata van de NVWA blijkt dat vanaf het begin van de uitbraak, begin september vorig jaar, tot en met eind november 2023 zo’n 2.200 rundveebedrijven een infectie met blauwtong gemeld hebben. Daarvan zijn ongeveer 2.000 gevallen door WBVR bevestigd met laboratoriumonderzoek. “Dit aantal kan een onderschatting zijn.” Om exact hoeveel geïnfecteerde runderen het gaat is op basis van de NVWA-cijfers niet te zeggen.

Lees het hele artikel uit Veehouder & Veearts


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.