Veekijkernieuws: Vogelgriep en vaccinatie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veekijkernieuws: Vogelgriep en vaccinatie

5-1-2024: 

Na een paar rustige maanden hadden we in Nederland in november en begin december weer te kampen met uitbraken van hoogpathogene vogelgriep, bij zowel commercieel als hobbymatig gehouden pluimvee. Waar het bij de voorlaatste uitbraak (eind juli 2023) bij commercieel gehouden leghennen nog de (in de volksmond genoemde) ‘meeuwenvariant’ betrof, gaat dit bij de laatste drie uitbraken niet meer op. Bij de uitbraken op 11, 14 en 15 november jongstleden is een nieuwe variant van het H5N1-virus aangetoond. Dit virus vertoont overeenkomsten met het virus dat sinds 2021 tot veel uitbraken heeft geleid. Ook bij wilde eenden en ganzen is deze nieuwe variant van het H5N1-virus aangetoond. Sinds november dit jaar is de sterfte onder deze dieren toegenomen (bron: WUR; Nieuwe variant vogelgriepvirus in Renswoude).

Vaccinatie

De AI-veldproef is in volle gang. Op 15 september 2023 zijn hennetjes gevaccineerd met verschillende veelbelovende vaccins tegen het H5-deel van het vogelgriepvirus en op een opfoklocatie in Nederland geplaatst. De gebruikte vaccins zijn eerder getest onder laboratoriumomstandigheden en leken hierbij veelbelovend. Met de AI-veldproef wordt de werking van deze vaccins onder praktijkomstandigheden getest. Gedurende de opfok- en de productieperiode
zullen er dieren uit de AI-veldproef op de onderzoeksfaciliteiten van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad onder gecontroleerde omstandigheden worden blootgesteld aan het hoogpathogene H5N1-virus. De werking van de vaccins wordt onder andere op deze manier  getest. De eerste resultaten zullen in de loop van 2024 bekend worden gemaakt.

Verder in Veekijkernieuws Pluimvee

  • Update reovirus-tenosynovitis: meerderheid van de gevallen door een nieuw genotype
  • Diergezondheidsbarometer Pluimvee, derde kwartaal 2023

Veekijkernieuws Pluimvee

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.