Tips voor verzenden monstermateriaal in periodes met vorst

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Tips voor verzenden monstermateriaal in periodes met vorst

2-1-2024: 

In de winterperiode ontvangt onze klantenservice met regelmaat de vraag 'Welke invloed heeft vorst tijdens het transport op mijn monstermateriaal'? 

Wanneer de buitentemperatuur onder nul graden komt, bestaat er een kans op bevriezen van het monster tijdens transport. Voor swabs die worden ingestuurd voor PCR-onderzoek heeft bevriezen geen invloed op de uitslag van het onderzoek. Ook serummonsters kunnen hier wel tegen. EDTA volbloed monsters zijn echter wel gevoelig voor vorst en zullen na bevriezen niet meer geschikt zijn voor onderzoek.

Als een mestmonster dat voor parasitologisch onderzoek wordt ingestuurd tijdens transport bevriest, kan dit ertoe leiden dat er een lagere EPG (eieren per gram mest) wordt gerapporteerd. Echter, met de Nederlandse temperaturen zal het niet snel voorkomen dat een mestmonster volledig bevriest tijdens transport.

Tips voor het verzenden tijdens vorst:

  1. Leg het monster zo laat mogelijk klaar in het kastje voor de nachtkoerier;
  2. Maak gebruik van een tempex transportdoosje of envelop met bubbelplastic ter isolatie van het monster;
  3. Wikkel het monster eventueel nog in kranten.

 

Neem bij twijfel of vragen over het verzenden van monsters altijd contact op met GD klantenservice via 088 20 25 500 of stuur een e-mail via ons contactformulier
Onze klantenservice is op werkdagen van 07.30 tot 18.00 uur bereikbaar.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.