Nieuw: PathoSense-analyses bij Royal GD

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuw: PathoSense-analyses bij Royal GD

11-1-2024: 

Vanaf 1 februari 2024 worden alle PathoSense-analyses in Nederland exclusief uitgevoerd in het laboratorium van Royal GD. Met slechts één monster kan de PathoSense-analyse alle virussen en bacteriën identificeren die een dier kunnen treffen. Een handige check die inzicht geeft in welke pathogenen voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Deze analyse is vooral zinvol bij acuut zieke dieren. De uitslag geeft goed weer wat er in het dier omgaat op het exacte moment van monstername. De dierenarts kan met een gepatenteerde nieuwe swab eenvoudig monsters nemen op het bedrijf waar de acute gezondheidsproblemen zich voordoen. Verschillende monstertypes komen in aanmerking voor de PathoSense-analyse zoals een neusswab van de bovenste luchtwegen, longspoelingen van de diepere luchtwegen, een rectale swab of een swab van de darminhoud, van aangetaste weefsels of van geaborteerde foetus of serum. 

Detectie van alle ziekteverwekkers

De dierenarts hoeft niet vooraf te selecteren op welke ziekteverwekkers moet worden getest. Alle virussen en bacteriën worden gedetecteerd. PathoSense maakt hiervoor gebruik van sequencing met Oxford Nanopore Technologies. Met deze technologie kan in real-time een brede identificatie van virussen en bacteriën worden uitgevoerd bij acuut zieke dieren. De PathoSense-analyse kan worden ingezet voor alle diersoorten.

“De kracht van onze samenwerking is dat GD en PathoSense elkaar versterken. Hierdoor kunnen  dierenartsen en veehouders optimaal profiteren van deze nieuwe diagnostische mogelijkheden.” vertelt Saskia Luttikholt, Businessmanager Marktteam Dierhouder & Dierenarts bij Royal GD. “Binnen de samenwerking zorgt GD voor de uitvoering van de analyses voor de Nederlandse markt en de opvolging van de uitslagen met de bijbehorende adviezen.”

PathoSense-analyse laten uitvoeren

PathoSense monsternamepakket

De kit met de gepatenteerde PathoSense-swab is vanaf 1 februari beschikbaar via de GD Webshop. De pakketten met de monsters kunnen via PS Nachtdistributie naar GD worden ingestuurd. De registratie van de analyse loopt via de PathoSense-app. In de app is de status van de analyse te volgen. Ook de uitslag van het onderzoek verschijnt in de app. GD begeleidt dierenartsen met een korte toelichting op de resultaten.

Meer informatie over deze diagnostiek

Over PathoSense

PathoSense is in oktober 2020 opgericht door dr. Sebastiaan Theuns en prof. dr. Hans Nauwynck als een spin-off van UGent. PathoSense biedt een platform van monstername tot en met diagnostische interpretatie voor infectieziekten in de diergeneeskunde aan via nanopore sequencing (Oxford Nanopore Technologies).

PathoSense

Knallend het nieuwe jaar in! Vlak voor de kerst tekenden Royal GD en PathoSense het contract en dat werd feestelijk gevierd. v.l.n.r: Jan-Willem Meiburg en Ynte Schukken (Royal GD), Sebastiaan Theuns en Hans Nauwynck (PathoSense), Saskia Luttikholt (Royal GD) en Rosalie Swimberghe (PathoSense). 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.