Misvormde lammeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Misvormde lammeren

20-1-2024: 

Het schmallenbergvirus (SBV) werd in 2011 voor het eerst aangetoond bij runderen in Duitsland. Korte tijd later bleek dat dit virus ook zorgde voor lammeren met aangeboren afwijkingen. Sinds 2011 is het SBV met regelmaat in Nederland aangetoond.

SBV zorgt bij schapen, wanneer ze de infectie tussen dag 30 en 60 van de dracht doormaken, voor aangeboren afwijkingen aan het lam. De meeste afwijkingen worden gezien aan de poten, wervelkolom, bespiering en het centrale zenuwstelsel. Naast aangeboren afwijkingen veroorzaakt een infectie met het schmallenbergvirus ook abortus, doodgeboorten en de geboorte van zwakke lammeren die meestal kort na de geboorte sterven. 

Wanneer je als schapenhouder wordt geconfronteerd met lammeren met aangeboren afwijkingen is dat heel vervelend. Ondanks dat er niets meer aan te doen valt, is het wel waardevol om te weten wat er speelt. Naast SBV kunnen de aangeboren afwijkingen mogelijk ook een andere oorzaak hebben. De meest geëigende manier om de oorzaak van aangeboren afwijkingen van lammeren te achterhalen is door middel van pathologisch onderzoek. 

Lees meer over het schmallenbergvirus:

Dierziekte: schmallenbergvirus

Meer informatie over de mogelijkheiden van pathologisch onderzoek:

Pathologisch onderzoek bij GD

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.