Belang van biest en naveldesinfectie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Belang van biest en naveldesinfectie

24-1-2024: 

Biest is het toverwoord als het gaat om een goede start voor uw lammeren. De darmen van pasgeboren lammeren laten slechts korte tijd (ongeveer 24 uur) antistoffen door, welke belangrijk zijn voor de afweer tegen ziekteverwekkers in de periode dat het eigen immuunsysteem van het jonge lam nog in ontwikkeling is. Daarom is het belangrijk dat lammeren zo snel mogelijk na de geboorte voldoende biest binnenkrijgen van goede kwaliteit. 

Biestopname

Om een beeld te krijgen of overdracht van afweerstoffen via de biest succesvol verloopt, is het mogelijk het IgG-gehalte in het serum van pasgeboren lammeren te meten met behulp van de biestopnamecheck. Hiervoor zijn minimaal vijf bloedmonsters (serum) van lammeren in de leeftijd van 2-3 dagen nodig. De uitslag vertelt of de lammeren op tijd de juiste hoeveelheid en kwaliteit biest krijgen en helpt zo bij het optimaliseren van het biestmanagement.

Navels ontsmetten

Voor een goede start van uw lammeren is het daarnaast van groot belang dat de navels van lammetjes direct na de geboorte worden ontsmet met bijvoorbeeld een jodiumoplossing. Bij jonge lammeren kan binnen enkele uren na de geboorte een navelinfectie ontstaan. Als gevolg daarvan kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstekingsreacties optreden.

Lees meer over de biestopnamecheck:

Biestopnamecheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.