Terugblik parasitologiecursus over maagdarmwormen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Terugblik parasitologiecursus over maagdarmwormen

2-11-2023: 

Cursus parasitologieOp donderdag 19 oktober 2023 heeft de GD Academy een parasitologie cursus verzorgd voor schapen- en geitenhouders van waarbij de focus lag op maagdarmwormen. Iedereen weet dat voorkomen van maagdarmwormen beter is dan genezen. De nadruk van de cursus lag daarom op het nemen van preventieve maatregelen, zoals het opstellen van een beweidingsplan.

Gedurende de cursus is allerlei kennis aan bod gekomen om handvatten te verkrijgen om zo’n plan beter te begrijpen en op te kunnen stellen. Het beweidingsplan is vooral gebouwd op preventie van haemonchose. Dit is de aandoening die wordt veroorzaakt door de meest belangrijke maagdarmworm in Nederland, namelijk de rode lebmaagworm. Sterfte door bloedarmoede gedurende de zomermaanden kenmerkt het beeld van deze aandoening.  

Ook afgelopen jaar heeft de rode lebmaagworm aardig huisgehouden in zowel de vroege als de nazomer maanden van dit jaar. Tot ver in september werden schapen aangeboden voor sectie die gestorven waren als gevolg van haemonchose. Door de klimaatverandering wordt verwacht dat de omstandigheden in ons land steeds gunstiger worden voor maagdarmwormen. Het is daarom goed om over de relevante informatie over maagdarmwormen te beschikken en kundig te zijn/worden in het uitvoeren en interpreteren van mestonderzoek naar wormeieren.
Eén van de cursisten stelde na afloop: “Deze cursus zou elke schapenhouder in Nederland moeten volgen”. Een mooi compliment, maar het geeft ook de relevantie van het onderwerp aan. Reden genoeg om aankomend voorjaar deze cursus weer aan te bieden. 

Nienke Snijders - van de Burgwal MSc, dierenarts Kleine Herkauwer  

 

Bekijk het aanbod van GD Academy

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.