Toename tenosynovitis door reovirus

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Toename tenosynovitis door reovirus

6-10-2023:  In het vorige Veekijkernieuws meldden we een sterke stijging van de aantallen sectieinzendingen waarbij peesschedeontsteking door reovirus wordt vastgesteld (zie figuur 1). In het afgelopen kwartaal was het aantal inzendingen met dit probleem nog steeds hoog. De impact van de ziekte is aanzienlijk en daarom gaan we in deze editie dieper in op de huidige golf van uitbraken.

De gevonden reovirussen zijn getypeerd, dit wordt gedaan door een belangrijk gen (het σC-gen) in kaart te brengen. De virussen kunnen op basis hiervan in vijf zogenaamde genogroepen worden ingedeeld. In de eerste helft van 2023 werden met name virussen uit genogroep 1, 2 en 4 gevonden (figuur 2). Virussen uit deze genogroepen werden ook tijdens eerdere uitbraken in de periode 2019-2020 gevonden. Er is dus geen sprake van één nieuwe stam die dit jaar opeens sterk spreidt. Daarnaast werden infecties gezien bij verschillende rassen en was er geen associatie tussen een bepaald virusgenotype en een bepaald ras. Er lijkt dus geen gemeenschappelijke herkomst voor de virusinfecties te zijn. Wel zien we dat sommige virussen samenclusteren (de grote bollen in de figuur). In die gevallen zou sprake kunnen zijn van spreiding tussen bedrijven of van een gemeenschappelijke bron. Echter, dit gaat slechts om enkele stammen en verklaart de huidige problematiek dus niet. Bekijk het hele artikel in het Veekijkernieuws


Overige onderwerpen in Veekijkernieuws Pluimvee:

  • Brachyspira hyodysenteriae op een legbedrijf
  • Diergezondheidsbarometer Pluimvee

Veekijkernieuws Pluimvee

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.