Hoe kun je zien of een kip bruine of witte eieren legt?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe kun je zien of een kip bruine of witte eieren legt?

12-10-2023: 

Hoe komen eieren aan hun bruine of witte kleur?

Het kippenras bepaalt de kleur van een ei. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een kip met witte veren en witte oorlellen legt witte eieren, een roodbruine kip met rode oorlellen bruine eieren.

Het kleuren van het ei gebeurt in de schaalklier. Vogels beschikken over drie pigmenten die ze in de schaal kunnen verwerken: Protoporphyrin voor een bruine kleur, bilirubine voor een gele kleur en biliverdine voor een blauwgroene kleur. De kleur wordt met name in de laatste vijf uur van de schaalvorming vastgelegd en is terug te vinden in zowel de kalkschaal als het cuticulum (het wasachtige laagje om de schaal). 

De kleur van de eischaal is dus ras- en lijnafhankelijk. Zo legt de Aurecana (of zusje Ameraucana) groenblauwe eieren en bepaalde Marans-lijnen leggen koperrode tot chocoladekleurige (extra puur) eieren. Door rassen te kruisen kunnen allerlei kleuren gelegd worden; van blauw- en olijfgroen tot turquoise. Dergelijke kruisingen worden vaak ‘Easter eggers’ genoemd. Daarnaast zijn er kippen die gespikkelde eieren kunnen leggen, met name sommige Welsummers staan hierom bekend.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.