Controle van de klauwen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Controle van de klauwen

5-10-2023: 

Om kreupelheid te voorkomen is het belangrijk om niet te wachten met bekappen totdat koeien daadwerkelijk kreupel lopen, maar ervoor te zorgen dat ze jaarrond zo goed mogelijk op de klauwen staan. Het begin van de stalperiode is een goed moment om de klauwen te controleren.

Zweeds onderzoek toont aan dat strategisch klauwverzorgen, aan het begin van de droogstand en 2 tot 3 maanden na het afkalven, op de lange termijn betere resultaten oplevert om klauwproblemen op koppelniveau te verminderen dan twee keer per jaar een koppelbehandeling. Dit klopt, tenzij Mortellaro op uw bedrijf een groter probleem is, dan verdient koppelbekappen de voorkeur.

Waarom strategisch bekappen op deze momenten?

Rond afkalven verslappen de gewrichtsbanden, waardoor de klauwen in deze periode extra kwetsbaar zijn. Om die reden doen de meeste aandoeningen zich binnen de eerste maanden na afkalven voor. Door enkele maanden voor en na het afkalven te zorgen dat de klauwen in goede staat zijn, ben je problemen in deze kwetsbare periode grotendeels voor of spoor je ze snel op waardoor je deze direct kunt behandelen.

Waarom juist koppelbekappen bij Mortellaro?

Met koppelbekappen kunnen alle koeien met Mortellaro direct lokaal behandeld worden en kunnen de overige koeien goed op de klauwen gezet worden. De besmettingsdruk in de stal neemt hiermee meer af, wat de kans op nieuwe besmettingen verkleint.

Daarnaast wordt volgens de laatste inzichten het gebruik van een NSAID of pijnstiller geadviseerd bij kreupele koeien met een actieve pijnlijke laesie van 2-4 cm. Met deze zogenaamde NSAID wordt de ontsteking ook op een andere manier geremd. Hierdoor herstelt de koe sneller en blijft de koe ook beter vreten.

Klauwgezondheid registreren

Door klauwgezondheid te registreren (bijvoorbeeld via Digiklauw) wordt inzichtelijk gemaakt welke klauwaandoeningen er spelen en in welke mate deze op het bedrijf aanwezig zijn. Op basis van de gegevens uit Digiklauw kan de bedrijfsadviseur samen met jou een plan van aanpak opstellen en beoordelen of de genomen maatregelen na verloop van tijd effect hebben gehad.

Wilt je meer weten over hoe je de klauwgezondheid op uw bedrijf structureel kunt verbeteren, download dan nu het E-book 7 puntenplan aanpak Klauwgezondheid.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.