Eerste helft 2023 meer listeriose gediagnosticeerd bij pathologisch onderzoek GD

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eerste helft 2023 meer listeriose gediagnosticeerd bij pathologisch onderzoek GD

26-9-2023: 

In de eerste helft van 2023 is met pathologisch onderzoek bij GD listeriose vastgesteld bij veertien volwassen runderen en twee verworpen vruchten. Dit aantal is vergelijkbaar met het totaal aantal gevallen over heel 2022 (18) en 2021 (15). Een mogelijke verklaring van deze toename is het voederen van minder goed gewonnen en geconserveerde maïs- of graskuilen uit de zomer van 2022. In slecht geconserveerde kuilen daalt de pH minder goed, waardoor groei van de bacterie Listeria monocytogenes minder wordt geremd. Ook bij kuilen die veel grond bevatten (door bijvoorbeeld veel molshopen in het land) is het risico op de aanwezigheid van listeria groter. De kiem komt wijdverbreid voor in de omgeving, onder andere in water en grond. Infecties komen bij herkauwers tot stand via kleine wondjes in de mondholte of in het neus- of oogslijmvlies, met verspreiding van de bacterie via de zenuwbanen naar het verlengde merg. De klinische verschijnselen zijn koorts, hersenverschijnselen (speekselen, incoördinatie, cirkelen en eenzijdige aangezichtsverlamming) en abortus in de laatste drie maanden van de dracht.

Listeriose wordt beschouwd als een zoönose. Infecties bij de mens ontstaan vooral via het eten van voedsel dat besmet is met listeria (bijvoorbeeld producten bereid met ongepasteuriseerde melk), maar ook door direct contact met besmet materiaal, zoals ontlasting van dieren en met besmette grond. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) meldde over het voorjaar van 2023 een stijging van het aantal Listeria monocytogenesinfecties bij herkauwers. Ook hier wordt dezelfde oorzaak vermoed (bron: DGZ Veescoop nr. 011). Een goede conservering van de kuilen, met een pH lager dan 5,0 en met zo weinig mogelijk grond, is een belangrijke preventieve maatregel. Dierziekte-informatie listeriose

Verder in het Veekijkernieuws

  • Pathogene bacteriën uit melkmonsters: Streptococcus uberis
  • Ongevoeligheid bacteriën uit materiaal van dieren van niet-melkleverende bedrijven
  • Pilot knieproblemen volwassen koeien
  • Pilot afwijkend geboren kalveren
  • Rundveegezondheid in Nederland tweede kwartaal 2023

Download pdf Veekijkernieuws

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.