Uiergezondheid en de rol van een seleniumtekort

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uiergezondheid en de rol van een seleniumtekort

1-7-2022: 

Juist in de zomermaanden, als de infectiedruk van de omgevingsgebonden mastitisverwekkers groter wordt, is het belangrijk dat het melkvee een goede afweer tegen infecties heeft. Selenium speelt bij de afweer tegen uierinfecties een belangrijke rol. Een seleniumtekort kan ertoe leiden dat de witte bloedcellen minder goed functioneren en dat verhoogt niet alleen de kans op mastitis, maar verergert ook de ernst ervan. Uit onze gegevens blijkt dat juist in de zomer de seleniumgehaltes in de tankmelk lager zijn dan in de andere periodes.

Hoe ontstaan tekorten?

Melkvee krijgt soms minder krachtvoer in het weideseizoen en vers gras heeft vaak tekorten aan selenium, koper, kobalt en jodium. Zand- en veengronden hebben de laagste seleniumgehaltes. Gras bevat weliswaar veel meer mineralen dan mais, maar de spreiding in mineralengehaltes tussen percelen en graskuilen is enorm groot. Ook is het mineralengehalte in gras de laatste jaren fors gedaald door lagere drijfmestgiften. Bovendien kan veel regenval ook nog eens mineralen uitspoelen. Een hoog zwavelgehalte in de bodem vermindert de seleniumopname door planten. Daarnaast kan de opname van selenium in het dier worden verlaagd door hoge zwavelgehaltes in het rantsoen. Het seleniumgehalte van snijmais is altijd laag.

Zonder aanvulling met krachtvoer of supplementen bevat het rantsoen vaak onvoldoende selenium om de seleniumbehoefte van een dier te dekken. Drachtige pinken en droogstaande koeien die in de zomer buiten lopen, krijgen vaak relatief weinig selenium binnen. Wanneer in het najaar bij afkalvende vaarzen en koeien veel mastitis voorkomt, kan een seleniumtekort daar de oorzaak van zijn. Andere risicogroepen voor een seleniumtekort zijn eindlactatie-koeien (weinig krachtvoer) en kalveren van koeien met een seleniumtekort.

Naast selenium is vitamine E ook belangrijk voor het goed functioneren van de witte bloedcellen en daarmee ook belangrijk voor de uiergezondheid. Vitamine E en selenium zijn niet uitwisselbaar, maar kunnen elkaar gedeeltelijk vervangen. Voor selenium geldt dat zowel een tekort als een overmaat de kans op klachten kan vergroten. Het is dus belangrijk dat de seleniumvoorziening optimaal is.

Inzicht in de actuele opname

Het zijn nu drukke tijden voor jou als melkveehouder en het voeren en beweiden van koeien gaat altijd door. Bij veel mastitis of een verdenking van een mogelijk tekort of overmaat in de mineralenvoorziening, is het raadzaam allereerst het rantsoen door te rekenen in overleg met de voeradviseur en dierenarts. Wat de koeien opnemen komt niet altijd overeen met de berekening.  

De Mineralencheck geeft inzicht in de actuele selenium-, jodium-, koper-, molybdeen- en zinkopname én de fosforuitscheiding via tankmelk. Dit helpt u om de mineralenvoorziening te optimaliseren en de afweer te verbeteren. Aanmelden kan via onderstaande button en wij doen de rest.

Aanmelden voor de Mineralencheck

Wilt u zien hoe een tekort of overmaat aan selenium van invloed kan zijn op de afweer en hoe het binnendringen van de mastitisbacterie in de uier op celniveau werkt? Lees dan het artikel ‘De rol van seleen voor een goede afweer bij mastitis’

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.