Houd uw koeien goed in conditie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Houd uw koeien goed in conditie

2-6-2022: 

Magere koeien (BCS< 2.5) hebben een grotere kans om kreupel te worden door het dunner worden van het vetkussen in de klauw. Koeien met een negatieve energiebalans verbruiken ook dit vet, dat zit opgeslagen in de klauw. 

Het vetkussen zorgt voor bescherming en verdeling van het gewicht van de koe over de klauw en het stimuleert indirect de nieuwe aanmaak van klauwzool en hoorn. Wanneer deze bescherming vermindert, kunnen er gemakkelijk klauwproblemen ontstaan. Andersom worden kreupele koeien door onvoldoende voeropname mager en hebben meer (onnodig) energieverbruik. Om klauwproblemen door een te magere lichaamsconditie zoveel mogelijk te voorkomen is een conditiescore van 3-3.5 voor afkalven aangeraden. Een kleiner conditieverval na afkalven helpt ook om allerlei andere gezondheidsproblemen voorkomen.

De conditie van koeien uw beoordeelt u eenvoudig met de conditiescorekaart.

klauwen en conditie

In zeven stappen naar betere klauwen

Alleen met een consequente en gestructureerde aanpak krijgt u grip op klauwen op het melkveebedrijf. Ons 7-puntenplan helpt u hierbij. Stap 6 is: 'Manage de lichaamsconditie van de koeien en voorkom te veel conditieverval na het afkalven'. Naar het hele 7-puntenplan

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.