9 checkpunten in de drinkwatervoorziening | Checkpunt 8: koesignalen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

9 checkpunten in de drinkwatervoorziening | Checkpunt 8: koesignalen

30-6-2022: 

Een verminderde wateropname in een warme periode met hittestress geeft directe aanleiding om de watervoorziening onder de loep te nemen. Immers een lagere opname is van invloed op de voeropname en melkproductie. Meet jij hoeveel water de dieren dagelijks drinken?

Een koe gebruikt tijdens warme dagen extra energie en drinkt veel meer water om zichzelf te koelen. Hittestress merk je op aan koesignalen, zoals extra wateropname en een verminderde drogestof-opname. Ook zie je vaak een snelle en pompende ademhaling en speekselen. Hierdoor verliest de koe veel vocht en bicarbonaat wat leidt tot een verhoogd risico op pensverzuring. 

Toename met 50 procent

Op warme dagen kan de waterbehoefte met wel 50 procent toenemen. Zorg ervoor dat het water niet te koud is (de optimale drinkwater temperatuur is ca. 15-20 graden Celsius) en dat alle dieren voldoende kunnen drinken in relatief korte tijd. Daarbij zijn voldoende drinkbakken en de juiste drinkhoogte belangrijk. Daarnaast is de kwaliteit van het water van groot belang voor een goede wateropname. 

Als de wateropname tegenvalt of het water er afwijkend uit ziet of ruikt, neem dan een watermonster op de drinkplek en vraag de Drinkbakcheck aan. Bespreek de uitslag en loop samen met jouw dierenarts of voeradviseur de 9 checkpunten in de drinkwatervoorziening op jouw bedrijf langs. 

Naar de 9-checkpunten

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.