Razendsnel inzicht in de mineralenvoorziening

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Razendsnel inzicht in de mineralenvoorziening

27-12-2021:  In één opslag zien hoe met de mineralenvoorziening van de koppel gaat: met het Dashboard Mineralen krijgt u als melkveehouder nog meer inzicht in de mineralenopname. Het is een uitbreiding van het tankmelkonderzoek De Mineralencheck, waarmee snel duidelijk wordt hoe het met de voorziening is van jodium, selenium, zink, koper en molybdeen en met de fosforuitscheiding van de koeien op uw bedrijf is gesteld.

Met het tankmelkonderzoek heeft u een belangrijk hulpmiddel bij de rantsoenberekening. Door te meten hoeveel de koeien aan mineralen opnemen, kunt u immers preciezer bijvoeren. Dat scheelt tijd én geld. Om het nog overzichtelijker te maken, hebben we het onderzoek uitgebreid met een dashboard, dat toegankelijk is via ons klantenportaal VeeOnline. Hierop is in één oogopslag te zien hoe het met de mineralenvoorziening gaat. Daarnaast is in een grafiek te zien hoe de uitslag zich verhoudt tot de streefwaarden van alle afzonderlijke mineralen. Ook kunt u de uitslag vergelijken met eerdere uitslagen en de gemiddelde uitslagen van alle deelnemende melkveehouders.

Meters

Het nieuwe Dashboard Mineralen geeft met meters weer welke mineralen op orde zijn en welke om aandacht of actie vragen. Staat de meter op groen, dan is de opname van dat mineraal op orde. Bij oranje is alertheid geboden, het advies is om de uitslag te vergelijken met voorgaande en volgende uitslagen. Is de uitslag rood, dan is er werk aan de winkel. Het advies is dan om het rantsoen en de gevoerde mineralen na te rekenen in afstemming met de (veevoer)adviseur.

In het overzicht is advies te vinden over de specifieke situatie, maar ook algemene informatie over de mineralen en wat die betekenen voor de gezondheid van de koeien. Met deze informatie kunt u  gericht aan de slag samen met uw dierenarts en voeradviseur.

Afbeelding Dashboard Mineralen

Verlaagt kans op over- of onderdosering

Het onderzoek geeft inzicht in de werkelijke mineralenopname van de koppel melkkoeien. Het is een ideale aanvulling op de analyses uit grond- en ruwvoeronderzoek, de berekende mineralenbalans en de beoordeling van het rantsoen. De Mineralencheck helpt om samen met de voeradviseur of dierenarts de kans op over- of onderdosering van mineralen te verminderen.

En dat is juist nu, in een wisselvallig jaar als het afgelopen jaar, des te belangrijker. De weersomstandigheden hebben immers een grote invloed op de kwaliteit van het ruwvoer. We zien dat de kwaliteit van de kuilen daardoor erg wisselend is. Kuilanalyses laten niet alleen regionale verschillen zien, maar echt bedrijfsverschillen in eiwit en mineralen.

De Mineralencheck is er in drie varianten: het basispakket (2 metingen per jaar), het standaardpakket (4 metingen per jaar) en het uitgebreide pakket (6 metingen per jaar). In alle pakketten zit een winteronderzoek en een zomeronderzoek: de belangrijkste ijkmomenten. Bedrijven met regelmatige of veel rantsoenwijzigingen, kiezen voor een standaard of een uitgebreider pakket. Zo is er voor iedereen een geschikt abonnement. Het Dashboard Mineralen zit gratis bij De Mineralencheck en is al toegankelijk voor alle bestaande gebruikers. 

Meer informatie en aanmelden Mineralencheck

Dashboard Mineralen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.