Welke invloed hebt u op de droogstandsperiode voor een probleemloze lactatie?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Welke invloed hebt u op de droogstandsperiode voor een probleemloze lactatie?

1-10-2021: 

Koeien lopen net voor en net na het afkalven het meeste risico op gezondheidsproblemen. De hamvraag is hoe u als veehouder ervoor kunt zorgen dat uw droge koeien deze periode zonder kleerscheuren doorlopen. Dan wordt een probleemloze lactatie met een goede vruchtbaarheid en melkproductie een stuk vanzelfsprekender.

Door de, vaak vele, rantsoenveranderingen in de droogstand is het een behoorlijke uitdaging om dit te realiseren. Gelukkig heeft u hier meer invloed op dan u denkt! Om u te ondersteunen in het nemen van de juiste beslissing hebben wij de Droogstandscheck ontwikkeld. Hiermee krijgt u beter inzichtelijk of het rantsoen, de huisvesting of de verzorging van de droge koeien dusdanig zijn dat de kans op uierontsteking, klauw- en vruchtbaarheidsproblemen aan het begin van de lactatie minimaal is.

Bij de Droogstandscheck wordt in de bloedmonsters van minimaal vier droge koeien in de periode van 2 tot 21 dagen voor afkalven gekeken of de energie-, eiwit- en magnesiumvoorziening van de droge koeien op orde is. Bij een afwijkende koppeluitslag krijgt u samen met uw adviseur direct handvaten om in de droogstand verbeteringen door te voeren, zodat de kans op een succesvolle lactatie na deze aanpassingen in de droogstand toeneemt. De uitslag laat in één oogopslag zien of er mogelijk sprake is van problemen met de energie- en eiwitvoorziening of de gezondheidsstatus van de koppel droge koeien (zie afbeelding). Een dergelijk duidelijk beeld zegt nu eenmaal meer dan duizend woorden. Samen met u doen we er alles aan om uw droge koeien gezond te laten starten aan de volgende lactatie!

droogstandscheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.