Kan ik na het voorbehandelen direct het melkstel aansluiten?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Vlot en goed melken zonder al te veel problemen, dat wil iedere veehouder. We zien echter nogal eens dat na het voorbehandelen het melkstel direct wordt aangesloten, juist ook op grotere  bedrijven. Dit kan speenpuntvereelting in de hand werken en dat kan weer leiden tot meer klinische mastitis op het bedrijf. 

Goed voorbehandelen dient naast het schoonmaken en controleren ook voor het stimuleren van de koe om de melk te laten schieten. Bij het laten schieten van de melk is oxytocine nodig dat eerst vrij moet komen en na de uier getransporteerd moet worden. Dit duurt 60-90 seconden. 

Een goede melkstroom betekent dat de koeien 1 á 2 minuten sneller uitgemolken worden. Dit beperkt bovendien de speenbelasting. Een goede melkstroom melkt efficiënt. Om snel en goed te melken moet intensief voorbehandelen worden en voldoende wachttijd ingebouwd worden voordat het melkstel wordt aangesloten.

Download: Aandachtspunten melktechniek en speenconditie

Meer informatie over melken

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.