Mastitis Tankmelk; de spiegel van het melkveebedrijf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Mastitis Tankmelk is bacteriologisch onderzoek van tankmelk op een aantal belangrijke mastitisverwekkers. De uitslag vertelt onder andere hoe het is gesteld met hygiëne van de roosters, de boxen en de koeien en het functioneren van de melkinstallatie.

Van de bacteriën die we vinden kan twee keer per jaar een gevoeligheidsbepaling uitgevoerd worden zodat u weet welke antibiotica het beste werken op uw bedrijf. Met Mastitis Tankmelk heeft u gereedschap om gericht aan de slag te gaan met uiergezondheid, omdat ieder geval van mastitis er één te veel is.

De omgevingsbacteriën in Mastitis Tankmelk vertellen u veel over hoe het loopt op het bedrijf. Omgevingsbacteriën zijn kiemen die in de omgeving van de koeien voorkomen en vooral tijdens het melken vanaf de speenhuid in de tankmelk terecht kunnen komen. Het kan ook zijn dat één of meerdere koeien een chronische uierinfectie heeft die veroorzaakt wordt door een omgevingsbacterie. In dat geval komt de bacterie vanuit een geïnfecteerd kwartier in de tankmelk terecht.

De belangrijkste omgevingsgebonden mastitisverwekkers zijn: Streptococcus uberis (onderdeel van de groep omgevingstreptokokken), E. coli en Klebsiella (beide onderdeel van de groep Coliformen).

Het aantal omgevingsstreptokokken en coliformen vertelt u hoe het gaat met de koeien, de boxen en de roosters. Hoe schoner de koeien zijn, hoe lager de hoeveelheid omgevingsbacteriën in de tankmelk. Minder bacteriën betekent een lagere infectiedruk rondom de spenen en daarmee een lagere kans op mastitis.

De uitslag vertelt ook hoe het gaat met het melken. Hygiënisch werken tijdens de voorbehandeling verkleint het risico dat de bacteriën vanaf de speenhuid in de tankmelk komen. Ook een goed functionerende melkinstallatie voorkomt extra bacteriën in de tankmelk. Luchtzuigen, een hoog of juist laag vacuüm en een verkeerde afstelling van de automatische afname zijn risicofactoren. Tot slot kan een verhoging van met name coliformen een teken zijn van een minder goede reiniging en/of koeling van de melkinstallatie en de melktank.

Met Mastitis Tankmelk weet u welke belangrijke bacteriën een rol spelen in de uiergezondheid op uw bedrijf. Gecombineerd met de gevoeligheidsbepaling weet u ook hoe u zo goed mogelijk kunt behandelen als dat nodig is. Daarnaast krijgt u adviezen om het uiergezondheidsmanagement en zo ook de uiergezondheid te verbeteren.

Meer over Mastitis Tankmelk

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.