Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Longwormpreventie: is vaccineren voldoende?

4-3-2021:  Een van de mogelijkheden bij de benadering van longworminfecties is vaccinatie. Waarom zou u dat doen, of waarom juist niet? Vaccinatie kan heel goed helpen in de preventieve aanpak van longwormbesmettingen bij het jongvee, maar daarnaast is een weidebesmetting essentieel om weerstand op te bouwen. 

Voor longworm geldt dat de opfok geslaagd is als het jongvee weerstand heeft opgebouwd, en daarbij zo min mogelijk schade heeft opgelopen. Om weerstand op te bouwen is in alle gevallen een besmetting nodig. Of u nu het jongvee nu vaccineert of niet.  



Doseren is het toverwoord

Vaccineert u

niet

, en uw jongvee loopt geen of bijna geen besmetting met longworm op, dan hebben deze dieren het jaar erop onvoldoende weerstand tegen deze parasiet. Ze mogen daarentegen ook weer geen te hoge besmetting opdoen, omdat ze dan ze (teveel) klachten en dus (long)schade ontwikkelen. Doen ze een gedoseerde weidebesmetting op, dan gaat het goed, al is het lastig om de hoogte van een besmetting goed te voorspellen. 



Vaccineert u

wel

, en ze lopen voldoende weidebesmetting op, dan gaat het ook goed. Maar als de dieren na vaccinatie geen of onvoldoende weidebesmetting opdoen, dan wordt er ook geen of onvoldoende weerstand opgebouwd (maar u heeft wel kosten gemaakt). Deze situatie kan bijvoorbeeld optreden op pure jongvee-opfokbedrijven of jongveeweides waar geen longwormlarven op de weide komen. Om die weidebesmetting op te doen moeten de dieren vanaf twee weken na de tweede enting weidegang krijgen en in contact komen met longwormlarven. Overigens, om goed effect van de vaccinatie te hebben mogen tot minimaal vier weken na de tweede vaccinatie geen wormmiddelen gebruikt worden. 



Weidebesmetting essentieel

Om langdurige weerstand op te bouwen is een gedoseerde weidebesmetting dus in alle gevallen echt nodig. Het grote voordeel van vaccineren is dat u zo probeert om de dieren met een basisweerstand de wei in te sturen. Hiermee voorkomt u klachten door longworm tijdens de opfok of verlopen ze milder. Vaccinatie kan dus heel goed helpen in de preventieve aanpak van longwormbesmettingen. 



Monitoren via tankmelk

Heeft uw jongvee onvoldoende weerstand tegen longworm opgedaan, dan bestaat de kans dat een longwormbesmetting bij de vaarzen alsnog tot longschade of productiedaling leidt. Dit kunt u  signaleren door te monitoren via

tankmelkonderzoek

.


 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.