Salmonellose op melkgeitenbedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Salmonellose op melkgeitenbedrijven

7-5-2018: 

De afgelopen tijd heeft GD op meerdere melkgeitenbedrijven salmonellose vastgesteld. Een vervelend probleem! Wij bieden u graag de mogelijkheid om te onderzoeken of deze bacterie op uw bedrijf speelt. Om het simpel te maken hebben we alle melkgeitenbedrijven die klant bij GD zijn een pakketje met bemonster- en verzendmateriaal toegestuurd.

Vóór 2013 werd salmonellose bij geiten incidenteel vastgesteld en in die gevallen meestal als oorzaak van abortus. In de jaren na 2013 is salmonellose meerdere malen aangetoond bij lammeren op melkgeitenbedrijven. In alle gevallen betrof het een infectie met Salmonella Typhimurium. In 2016 werd salmonellose door de GGD aangetoond bij kinderen op een tweetal melkgeitenbedrijven waar zich bij de lammeren een probleem voordeed met salmonellose. In het voorjaar van 2017 én 2018 is S. Typhimurium opnieuw aangetoond in mest van geitenlammeren en in geitenlammeren die werden aangeboden voor pathologisch onderzoek. Dierbewegingen lijken een rol te spelen in de verspreiding. De ziekte zorgt voor diarree, uitdroging, sepsis en uitval. De problemen doen zich voor bij de lammeren en treden in de regel op tijdens de eerste twee weken na de geboorte.

Bemonsteren

Monstername voor onderzoek op salmonellose kan door mestonderzoek, of door gestorven lammeren voor pathologisch onderzoek aan te bieden en ook door monsters in de stal te verzamelen. Deze laatste methode is laagdrempelig en kan door met (katoenen) absorberende overschoentjes door de stal te lopen en deze in te sturen voor bacteriologisch onderzoek naar Salmonella spp. De kosten van het onderzoek bedragen 35,70 euro excl. basiskosten en BTW.

Contact

Heeft u interesse in een gratis pakketje met bemonster- en verzendmateriaal? Bel dan met afdeling klantcontact 0900-1770 (optie 3) of mail uw UBN en adresgegevens naar dgaschaapgeit@gddiergezondheid.nl.

Meer informatie over salmonellose en de diagnostiek? Neem gerust contact op met de GD Veekijker schaap geit via 0900-7100000 (op werkdagen tussen 15.00 en 17.00 uur).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.