Aankopen: risico op insleep neospora

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aankopen: risico op insleep neospora

29-8-2016:  Aan de buitenkant van de koe is niet te zien of ze wel of niet besmet is met neospora. Besmette dieren kunnen via aankoop van besmet vee binnenkomen op een melkveebedrijf. In België is neospora sinds een paar jaar een koopvernietigend gebrek bij vrouwelijke runderen (niet voor stieren). Concreet heeft dit tot gevolg dat een koper binnen 30 dagen na aankomst van het dier de koop ongedaan kan maken als het vrouwelijke dier besmet blijkt te zijn met neospora. Hoewel deze regel in Nederland niet van toepassing is, is wel het advies om aangekochte runderen altijd te onderzoeken op neospora-antistoffen, zodat hiermee niet een toekomstige besmette familielijn op het bedrijf komt. 

Bij verwerpers zien we dat neospora nog steeds één van de belangrijkste oorzaken is. Door bloedonderzoek van verwerpers of onderzoek van verworpen vruchten is dit aan te tonen. Bij bloedonderzoek wordt bij ongeveer 20 procent van de verwerpers neospora aangetoond. Nakomelingen van besmette dieren die niet verwerpen zijn in 80 procent ook besmet. Zo loopt de besmetting via de familielijn door. Een infectie kan op bedrijfsniveau lang onopgemerkt blijven omdat de parasiet vaak alleen een lichte stijging in het aantal abortussen, steenvruchten en onregelmatige terugkomers veroorzaakt en verder nauwelijks ziekteverschijnselen.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.