Steeds meer informatie in de Online Monitor

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Steeds meer informatie in de Online Monitor

21-3-2016:  Het aantal varkensbedrijven waarvan dierenartsen in de Online Monitor gegevens registreren, neemt snel toe. Dat is natuurlijk mede het gevolg van het sinds 1 januari 2016 verplichte karakter van de Online Monitor. 

In januari zijn gegevens vastgelegd van ruim 2300 UBN’s (ruim 900 met zeugen en ruim 1400 met vleesvarkens). De dierenartsen registreren de meeste gezondheidsproblemen bij gespeende biggen (zie tabel). Ademhalingsproblemen komen over de leeftijdscategorieën heen het meest voor. Door de toename van de informatie kunnen we langzamerhand ook trends en regioverschillen in kaart brengen. Aangezien de monitor nog in een opstartfase zit, is het nog niet mogelijk om daar harde uitspraken over te doen. Over enige tijd zijn ook gedetailleerdere overzichten over specifieke gezondheidsproblemen mogelijk, zoals verwerpen en diarree. Voor de hand liggende seizoensverschillen zijn al zichtbaar, bijvoorbeeld fertiliteitsproblemen bij zeugen in het najaar.

Belangrijkste orgaansystemen waarbij een aandoening is gemeld per leeftijdscategorie in de periode november 2015 tot januari 2016: 

Leeftijdscategorie   Orgaansysteem  Voorbeeld gezondheidsprobleem   Percentage
ongespeende biggen  maagdarmaandoeningen  geboortediarree  6
   bewegingsapparaat/kreupelheid  gewrichtsontsteking  2
 gespeende biggen  ademhalingsproblemen    15
   hersenverschijnselen  door streptokokken  13
   maagdarmaandoeningen  speendiarree  7
   bewegingsapparaat/kreupelheid  gewrichtsontsteking  2
   huidaandoeningen  smeerwrang  2
 vleesvarkens/opfok  ademhalingsproblemen  griep, App  23
   maagdarmaandoeningen    6
   bewegingsapparaat/kreupelheid    3
 zeugen
 vruchtbaarheid  verwerpen, terugkomers  5


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.