Dierenartssessies: Mannheimia en Uiergezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Dierenartssessies: Mannheimia en Uiergezondheid

Wegens het niet doorgaan van de Praktijkdagen Gezonde Melkveehouderij is onze dierenartssessie van november geannuleerd. Voor de bijeenkomst van januari kijken wij naar een mogelijk alternatieve invulling. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Mannheimia en Uiergezondheid, dat zijn de twee thema’s die centraal staan tijdens de dierenartssessies die GD Academy deze winter organiseert tijdens de Praktijkdagen Gezonde Melkveehouderij op 21 november (CHV Noordkade, Veghel) en 18 januari (Noord-Nederland).

Een goede uiergezondheid loont meer dan ooit. Het zorgt voor fittere koeien, een lager antibioticumgebruik en voor méér melk. Rundveedierenartsen kunnen een enorm waardevolle bijdrage leveren aan het verbeteren van de uiergezondheid op het melkveebedrijf. Hoe kunt u uw bedrijfsbegeleiding hierbij optimaal inzetten? Tijdens de dierenartssessie benaderen Gerben de Jong (CRV), Hans van Miltenburg (GD) en Sofie Piepers (universiteit Gent) de aanpak en preventie van mastitis vanuit verschillende invalshoeken. Bovendien ontvangt u alle actuele kennis rondom uiergezondheid gebundeld in een spiksplinternieuw Handboek Uiergezondheid Rund, geschreven door dagvoorzitter Theo Lam en Sarne De Vliegher.


Op 20 oktober 2017 hebben Sarne De Vliegher en Theo Lam het Handboek Uiergezondheid Rund uitgebracht. Bezoekers aan de dierenartssessie ontvangen allemaal een exemplaar.

Het thema Mannheimia wordt ingevuld door Debora Smits, rundveedierenarts bij GD. Zij bespreekt de resultaten van een recent afgeronde pilotstudie. Mannheimia haemolytica is een normale bewoner van de voorste luchtwegen, maar kan onder omstandigheden ziekte veroorzaken. Over welke omstandigheden hebben we het dan? En hoe is Mannheimia te herkennen? We bespreken de aandoening aan de hand van actuele casussen vanuit de GD Veekijker.

Nascholingspunten & aanmelden

Deelnemers aan de dierenartssessie kunnen indien gewenst in de ochtend gratis het programma van de praktijkdag bijwonen en deelnemen aan de lunch. Bij het Kwaliteitsregister Dierenartsen is een aanvraag ingediend voor nascholingspunten. Aanmelden à 295 euro p.p. (excl. btw) kan via onderstaande knop.

Programma dierenartssessie

13.00 
Inloop
13.30


Opening
door dagvoorzitter Theo Lam, manager R&D GD, hoogleraar mastitismanagement Universiteit Utrecht

13.50

Mannheimia

  Uitkomsten praktijkonderzoekspilot Mannheimia
Debora Smits, dierenarts GD

Uitbraken van longontstekingen bij melkkoeien worden met name tijdens de stalperiode gemeld bij de GD Veekijker. In de meeste gevallen is Mannheimia haemolytica de boosdoener. Debora Smits gaat tijdens deze interactieve sessie in op de resultaten van een door GD uitgevoerde pilotstudie naar Mannheimia en deelt de ervaringen die de Veekijker heeft met (de aanpak van) deze aandoening.
14.50 Pauze

15.15

Uiergezondheid

  Genetica: basis van uiergezondheid 
Gerben de Jong, Hoofd Animal Evaluation Unit CRV

Weerstand tegen mastitis is voor een deel erfelijk bepaald en kan daarom verbeterd worden via de fokkerij. Gerben de Jong van CRV laat tijdens zijn presentatie zien hoe zich dit de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en legt uit hoe met de mastitisindex zowel klinische als subklinische mastitis kan worden teruggedrongen. 

Melken en melkinstallatie: voorkomen is beter dan genezen 
Hans Miltenburg, Zoötechnisch specialist GD

Welke maatregelen kan een veehouder vandaag concreet nemen om morgen uiergezondheidproblemen te voorkomen? Hans Miltenburg gaat in op actuele ontwikkelingen op het gebied van melkwinning en uiergezondheid.

Gestructureerde aanpak van mastitisproblemen -
De waarheid zit in de data

Sofie Piepers, Post-doctoral fellow worker Ghent University 

Wil je écht succesvol zijn in het verbeteren van de uiergezondheid op een melkveebedrijf dan is het belangrijk dat je eerst het probleem in kaart brengt en dat je voor elk bedrijfsspecifiek probleem op basis van feiten en gegevens de meeste effectieve oplossing (evidence-based) zoekt en aanbiedt. Tijdens de presentatie van Sofie Piepers komt de planmatige aanpak van bedrijfsproblemen met subklinische en klinische mastitis aan bod, alsook de aanpak van vaarzenmastitis.
16.45

Paneldiscussie
Voor al uw actuele vragen over uiergezondheid!
17.15 
Afsluiting
17.30Borrel / buffetTheo Lam, GD en UU

Debora Smits, GD


Gerben de Jong, CRV


Hans Miltenburg, GD
 
Sofie Piepers, Ghent University

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.