Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

GD heeft al sinds 1982 een programma waarmee koppels schapen zwoegerziektevrij gecertificeerd kunnen worden. GD heeft in 1999 en wederom in 2013 verschillende testen vergeleken en de beste test gekozen om mee te werken. Deze test is ook geaccrediteerd. Daarnaast heeft GD een team met een ervaren buitendienst, gespecialiseerde dierenartsen en een deskundige helpdesk om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Zwoeger certificering

Zwoegerziekte-vrij Certificering is gebaseerd op een reglement van GD. Bedrijven die de zwoegerziektevrij status willen verwerven hebben hierbij de keuze uit de volgende mogelijkheden:

 1. Na een periode van leegstand, aanvoer van zwoegerziektevrije schapen, waarbij het mogelijk is om direct het zwoegerziekte vrij certificaat te behalen;
 2. Tenminste één negatief bloedonderzoek van de schapen ouder dan zes maanden, volgens een steekproef. Het jaar voorafgaand mogen dan alleen zwoegerziekte vrije schapen zijn aangevoerd.

Bedrijven met meer dan 300 schapen ouder dan een half jaar krijgen in beide gevallen eerst een bedrijfsbezoek van de GD; hierbij wordt o.a. vastgelegd van welke schapen bloedonderzoek moet plaatsvinden.

Om de zwoegerziektevrij status te behouden is regelmatig onderzoek nodig. Twaalf maanden na het behalen van het certificaat moet het bloed van een aantal dieren opnieuw worden onderzocht. Het gaat hierbij om een steekproef van dieren ouder dan 12 maanden. Is het resultaat van dit steekproefonderzoek gunstig dan kan het volgende onderzoek 24 maanden later plaatsvinden. Aankoop van of contact met niet-zwoegerziektevrije schapen leidt tot verlies van het zwoegerziekte vrij certificaat.

Het zwoegerziektevirus is zeer nauw verwant aan het CAE-virus bij de geit. Bedrijven die ook geiten hebben zijn daarom tevens verplicht om deel te nemen aan het CAE-vrij programma voor de geiten.

Aanmelden

Klik hier voor meer informatie over de georganiseerde zorg

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met GD via 0900-1770, optie 3 schaap en geit.

Feiten diergezondheids-programma op een rij

 • Om de waarde van dier-gezondheidsprogramma’s zo groot mogelijk te laten zijn is het van belang dat veehouder, dierenarts en GD er hetzelfde instaan.
 • Het uitvoeren van controles op bedrijven is geen rol van GD.
 • Lees verder

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.