Certificeringsprogramma's CAE, zwoegerziekte en CL; neemt u de juiste steekproef?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Certificeringsprogramma's CAE, zwoegerziekte en CL; neemt u de juiste steekproef?

25-10-2018: 

Een toegenomen omvang van bedrijven en toegenomen dierbewegingen vergroten de kans op ziekte-insleep en -verspreiding. Onder dergelijke omstandigheden is een correcte ad random monstername bij het bewakingsonderzoek in het kader van de CAE-, zwoegerziekte- en CL-certificering belangrijker dan in het verleden.

Alleen een juiste steekproef bepaalt of uw bedrijf terecht een vrije status krijgt! In het kader van het certificeringsprogramma voor CAE, zwoegerziekte en CL wordt op schapen- en geitenbedrijven bewakingsonderzoek verricht. Voor u als houder om te zien of uw dieren gezond zijn en om productieproblemen te voorkomen. En als u dieren wilt verkopen om te laten zien dat de dieren die u verkoopt afkomstig zijn van een bedrijf dat gecertificeerd is voor CAE/zwoegerziekte/CL. Om dit goed te doen bepaalt u samen met uw dierenarts hoe een representatieve steekproef van uw koppel er uitziet. Wanneer er geen sprake is van een correcte steekproef kan het zo zijn dat de uitslag van het bloedonderzoek geen recht doet aan de werkelijk gezondheidssituatie op het bedrijf. Het belang van de correctheid van de steekproef is daarom groot. Het bepalen van de te bemonsteren steekproef is niet altijd eenvoudig. Ieder bedrijf ziet er anders uit en daarom is het bepalen van de steekproef maatwerk. Zo is een representatieve verdeling over onder andere de diverse potten/groepen waar de dieren in lopen en verschillende leeftijdscategorieën relevant. Ook dienen bokken conform het reglement van het programma te worden onderzocht. Ook aangevoerde dieren (of een selectie daarvan) dienen in de steekproef te worden meegenomen. 
Voorbeeld: Op een bedrijf waar alle 1500 dieren van hetzelfde geslacht zijn, op het bedrijf zijn geboren en in één ruimte verblijven en dus allemaal contact met elkaar hebben is het misschien wel het meest eenvoudig: hier zou je ieder tiende dier dat de melkput inloopt kunnen bemonsteren (ongeveer elk twintigste dier dient dan naast CAE ook op CL te worden onderzocht). Ingewikkelder wordt het wanneer er aangevoerde dieren en bokken op het bedrijf zijn. Nog gecompliceerder wordt het wanneer dieren in verschillende potten en zelfs stallen worden gehouden. Kortom, het bepalen van de steekproef is maatwerk en hier dient voorafgaand aan de monstername zorgvuldig aandacht aan te worden besteed door dierhouder en dierenarts. Indien u vragen heeft over de te nemen steekproef dan horen wij dat graag van u!

Een voorbeeld wanneer het mis kan gaan: Op een bedrijf worden enkel de lammeren gedekt door aangekochte bokken. Daarna worden de geiten duurgemolken. De geiten worden per leeftijdscategorie in één pot gehouden. Op dit bedrijf werden voor de steekproef voor het bewakingsonderzoek enkel de oudste geiten bemonsterd. Wanneer er bijvoorbeeld een infectie via de bokken zou worden geïntroduceerd of via indirecte diercontacten in een bepaalde pot zou een infectie langere tijd onopgemerkt kunnen blijven. 

Kortom, de vraag aan u is: Is uw steekproef representatief voor uw bedrijf?

Hier vindt u meer informatie over de certificeringsprogramma's CAE, zwoegerziekte en CL


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.