Hoeveel speenpuntvereelting is normaal?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoeveel speenpuntvereelting is normaal?

6-4-2017: 

Het slotgat en het tepelkanaal van een speen vormen samen de eerste verdedigingslinie tegen het binnendringen van bacteriën in een koeienuier. Als het tepelkanaal of het slotgat beschadigd raakt (speenpuntvereelting), heeft een koe een grotere kans op mastitis of celgetalproblemen. Wanneer teveel koeien hier last van hebben, is het zaak de melktechniek en/of de werking van de melkmachine te verbeteren.

Maximaal 10 procent van de koeien mag overmatige vereelting aan de speenpunten vertonen. De situatie op uw bedrijf kunt u eenvoudig beoordelen met de UGA Scorekaart Speenpuntvereelting. Aan de hand van een kaart met foto’s van normale en afwijkende speenpunten krijgt u inzicht in de mate van speenpuntvereelting bij uw koeien.

Het tepelkanaal is normaal gesproken goed gesloten door de kringspier maar ook nog ‘dichtgekit’ door keratine, een wasachtig product met een remmende werking voor bacteriegroei. Keratine wordt gemaakt door cellen aan de binnenkant van het tepelkanaal. Wanneer het tepelkanaal of het slotgat beschadigd raakt, uitstulpt of erg rafelig is, wordt er geen goede ‘keratineplug’ gevormd. Het slotgat sluit dan bovendien niet (goed) meer tussen de melkbeurten. Daarnaast hecht vuil zicht beter aan de rafelige huid van deze spenen. Hierdoor wordt de kans op mastitis groter.

Speenpuntvereelting is het beste te beoordelen direct na afname van het melkstel. Ook natte spenen, gezwollen spenen, verkleurde spenen en spenen met een verdikte speenbasis na afname zijn afwijkingen die negatief kunnen werken op de uiergezondheid. Na het melken moet een speen zacht, droog en warm zijn en geen afwijkende kleur of vorm vertonen.

Oorzaken
Een aantal genetische factoren of andere koefactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van speenpuntvereelting. Zo zijn spitse lange spenen gevoeliger voor vereelting dan vlakke of schotelvormige speenpunten. Ook is het risico op de top van de lactatie groter. Echter, wanneer te veel koeien ernstig vereelte spenen hebben spelen een subopitmale melktechniek en/of een onjuist afgestelde melkmachine (zoals een te hoog melkvacuüm, te lange melktijden, blind melken, een afwijkende zuigrustslagverhouding of een niet passende voering) een rol.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.