Nieuw: Salmonellakweek veedrinkwater

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Veedrinkwater is een belangrijke route van verspreiding van salmonella bij runderen. Niet alleen binnen een besmet rundveebedrijf, ook tussen rundveebedrijven. Hierbij speelt oppervlaktewater soms een rol, maar salmonella kan zich ook via drinkwatersystemen in de stal verspreiden. Sinds kort kunt u bij GD veedrinkwater op salmonella laten onderzoeken.

Oppervlaktewater kan besmet raken met salmonella door afspoeling van mest van het land na uitrijden van mest of na weidegang. De salmonellabacteriën kunnen gedurende een aantal maanden in oppervlaktewater overleven. Het gebruik van dergelijk water als veedrinkwater kan leiden tot salmonella-infecties. Het advies is daarom om het gebruik van oppervlaktewater als drinkwater zoveel mogelijk te vermijden. 

Waterbakken

Drinkwatersystemen in de stal kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Als waterbakken van verschillende diergroepen verbonden zijn door communicerende vaten, kan dit leiden tot verspreiding van de infectie tussen die groepen dieren. Daarbij kunnen salmonellabacteriën langdurig overleven in biofilm. Biofilm wordt gevormd in waterbakken en waterleidingen en kan zo vermoedelijk leiden tot verspreiding van de infectie. Wij adviseren daarom om op salmonella-besmette bedrijven een hogedrukwaterleidingsysteem aan te leggen (waarbij water niet vanuit de waterbakken terug kan stromen in de aanvoerende leidingen) en metalen waterbakken te installeren die eenvoudig wekelijks te reinigen zijn.

Veedrinkwater onderzoeken

Vanwege de risico’s op verspreiding van salmonella via drinkwater krijgt GD regelmatig de vraag of het mogelijk is om veedrinkwater hierop te onderzoeken. Sinds kort biedt GD daarom een kweek van veedrinkwater op salmonella aan (artikelcode 11650, tarief per monster 22,50 euro, exclusief btw en basiskosten). 

Slootcheck

Een watermonster genomen uit de sloot kan enkel op salmonella worden onderzocht of bijvoorbeeld in combinatie met de Drinkbakcheck. Door te kiezen voor de combinatie krijgt u breder inzicht in de kwaliteit, geschiktheid en risico’s van oppervlaktewater als veedrinkwater. Als u beide onderzoeken wilt uitvoeren, gebruik dan twee waterpotjes. Maak gebruik van de monstername-instructie water en het inzendformulier water. Bestel in de GD Webshop waterpotjes of een compleet monsternamepakket water om een watermonster te nemen.

FIT

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.