Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Salmonella-aanpak

Hebben uw koeien salmonella? Nee? Weet u dat zeker? Één op de tien melkveebedrijven in Nederland heeft te maken met salmonella. Soms is de bacterie onzichtbaar aanwezig, soms zijn uw runderen er ziek van. En niet alleen uw bedrijf kan grote schade ondervinden, ook uzelf en uw gezinsleden kunnen ernstig ziek worden. Daarom is het belangrijk te weten of salmonella op uw bedrijf een rol speelt. Lees meer over salmonella

Grote bedrijfseconomische schade

Zowel oudere runderen als het jongvee kunnen ziek worden door de Salmonella dublin-bacterie. De belangrijkste verschijnselen zijn hoge koorts (41 graden), diarree, verwerpen en productiedaling. Kalveren kunnen daarnaast gewrichtsproblemen en longontsteking krijgen. 80 procent van de bedrijven met klachten ten gevolge van een Salmonella dublin-infectie, krijgt te maken met sterfte of dieren die geëuthanaseerd moeten worden vanwege de ernst van de ziekte. De schade door salmonellose op een melkveebedrijf met honderd melkkoeien bedraagt gemiddeld 4.637 euro. Op ernstig besmette bedrijven kan de schade zelfs oplopen tot boven de 10.000 euro. Met een snelle opsporing blijft de schade beperkt.

 • Salmonella aanpakken: het is niet alleen een zaak voor melk-leverende bedrijven. Ook bedrijven met jongvee hebben voordeel bij de aanpak van Salmonella. Met de GD JongveeMonitor krijgt u inzicht in een mogelijke salmonellabesmetting van uw bedrijf. De Salmonella Jongvee AntistoffenMonitor start met bloedonderzoek van de tien jongste runderen (vanaf een leeftijd van negentig dagen). Uw dierenarts neemt de monsters, GD onderzoekt ze.

  Lees verder

 • Om als melkveehouder problemen met salmonella voor te blijven, is het raadzaam de salmonellasituatie op uw bedrijf nauwlettend te volgen. Uw tankmelk wordt drie keer onderzocht op afweerstoffen tegen salmonella-bacteriën. Als de uitslag van de eerste twee onderzoeken gunstig is, dan ontvangt u hiervan een bewijs in de vorm van een salmonellose onverdachtcertificaat. Daarnaast wordt u gewaarschuwd als u een rund aankoopt van een bedrijf waarvan de salmonellose-status niet bekend is.

  Lees verder

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.