Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.
  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Samen werken aan diergezondheid
Volg ons op...
Schaap en Geit

VeeOnline voor schapen- en geitendierenartsen

Voor schapen en geiten kunt u naast bloed ook materialen zoals melk en mest digitaal inschrijven met de voorgestickerde buizen of losse barcodestickers. U ontvangt de barcodestickers bij het startbezoek van digitaal inschrijven. U plakt een barcodesticker op het materiaal en schrijft vervolgens via een nieuwe inschrijving het monster in. Alleen water en monsters voor pathologie kunt u nog niet digitaal inschrijven.

Stallijsten

Voor rundvee staan de meeste stallijsten in VeeOnline. Voor schapen en geiten moeten uw veehouders GD toestemming geven om hun stallijst te tonen in VeeOnline. U kunt vervolgens bij een nieuwe inschrijving van gepland onderzoek de dieren in de stallijst opzoeken. Dit werkt bij grotere stallijsten sneller dan via de monsternamelijst. U selecteert bij het inschrijven van CAE en CL bij de eerste buis de onderzoeken en vinkt de optie 'Overnemen bij volgend monster' aan. De monsters die u vervolgens scant zijn dan voor beide onderzoeken (elke keer als u een buis scant loopt de teller op). Indien nodig kunt u een van de onderzoeken met het prullenbakje weghalen en doorgaan met het scannen van het volgende monster. Zo hoeft u maar een keer onderzoeken toe te voegen in het scherm 'Selecteren onderzoeken' in plaats van twee keer.

Brucella melitensis

Nederland is officieel vrij van Brucella melitensis. Controle vindt plaats door het verplicht tappen van bloed bij geselecteerde bedrijven. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt een willekeurige selectie uit alle bedrijven met schapen en geiten op basis van de centrale I&R-database. Per bedrijf worden dertien dieren ouder dan 6 maanden onderzocht. Het Diergezondheidsfonds (DGF) betaalt de kosten van monstername en onderzoek. Ook de monsters voor de monitoring van Brucella melitensis kunt u volledig digitaal inschrijven. Bij het digitaal inschrijven van de monsters kan de dierenarts gelijk een declaratieformulier invullen. Als de veehouder, naast onderzoek op Brucella melitensis, ook ander onderzoek aanvraagt tap dan meerdere buizen en schrijf de buizen voor extra onderzoek separaat in.

Geplande onderzoeken

Geplande onderzoeken van schapen en geiten staan ook in VeeOnline; deze kunt u gebruiken bij het digitaal inschrijven. U vindt de geplande onderzoeken in de klantenlijst op het tabblad voor schaap of geit en bij het betreffende UBN.