Plotseling dood

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Plotseling dood

Diersoort
Rund, kalf

Leeftijd
9 maanden

Anamnese
Plotseling dood

Sectie
Het kalf verkeerde in goede voedingstoestand. Na het openen van de schedel blijkt er sprake te zijn van een meningitis. Op sneevlakte van de grote hersenen en hersenstam zijn multipele in grootte variërende bloedingen en necrosehaarden, verspreid in witte en grijze stof, aanwezig. De retropharyngeale lymfeknopen zijn vergroot. Overige organen vertonen geen afwijkingen.

Vervolgonderzoeken
Bacteriologisch onderzoek van de hersenen door middel van kweek resulteert in de isolatie van Histophilus somni. Het histologisch onderzoek van de hersenen toont, naast meningitis, multipele omvangrijke malaciehaarden aan in hersenschors en witte stof van de grote hersenen en enkele kleinere ontstekingshaarden in de hersenstam. De malacie gaat gepaard met thrombotische vasculitis en haemorrhagie. Het beeld past bij een infectie met Histophilus somni.

Diagnose
Acute meningoencephalitis, veroorzaakt door Histophilus somni.

Histophilus somni komt voor in de bacteriële flora van neusholte en geslachtswegen bij het rund en wordt via aerosolen verspreid. Pathogene bacteriestammen kunnen resulteren in een septicaemie en een acute vasculitis met thrombose veroorzaken, met name in de hersenen. In subacute gevallen kan zich ook een pneumonie, arthritis en myocarditis ontwikkelen. De vasculaire laesies zijn pathognomonisch voor een infectie met Histophilus somni.

pathologie<

Foto 1. Hersenen, kalf, HE-kleuring. Meningitis met thrombose (pijl); malaciehaarden
met thrombotische vasculitis (X).

pathologie

Foto 2. Hersenen, kalf, HE-kleuring. Necrotiserende vasculitis met thrombose;
omgevende neuropil vertoont malacie met verspreid perivasculair polymorfkernige
ontstekingscellen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.