Fokteef sterft door hemorrhagische pleuritis

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Fokteef sterft door hemorrhagische pleuritis

Diersoort
Hond, beagle, teef

Leeftijd
7 jaar

Anamnese
Teef met nest pasgeboren pups. De teef werd plotseling ziek en stierf binnen korte tijd, ook 2 pups zijn gestorven.

Sectie
De teef was in goede conditie met normale vetreserves. De dood was veroorzaakt door een acute hemorrhagische pleuritis met meerdere liters exsudaat in de borstholte. Deze grote hoeveelheid exsudaat heeft compressie atelectase van de longen veroorzaakt. Tevens geringe purulente endometritis. Beide pups vertoonden een acute catarrhale pneumonie.

Vervolgonderzoek
Op basis van de resultaten van het bacteriologisch onderzoek bleek de acute hemorragische pleuritis bij de teef veroorzaakt te zijn door een infectie met Streptococcus canis. Tevens werden Streptococcus canis en hemolytische E.coli bacteriën gekweekt uit het exsudaat in de uterus. Uit de milt werden deze bacteriën ook gekweekt, duidend op een sepsis van Streptococcus canis en hemolytische E. coli bacteriën. Bacteriologisch onderzoek van de longen van beide pups toonde aan dat de acute catarrhale pneumonie veroorzaakt werd door een infectie met Streptococcus canis. Tevens werden bij beide pups Streptococcus canis en hemolytische E.-coli-bacteriën gekweekt uit de milt, duidend op sepsis door deze bacteriesoorten.

Diagnose
Acute hemorragische pleuritis door een infectie met Streptococcus canis, tevens sepsis door Streptococcus canis en hemolytische E. coli. Beide pups zijn waarschijnlijk door de teef geïnfecteerd.

Foto: Overzicht van de geopende thorax en buikholte van de teef. A. Halsgebied; B. open geknipte en weggeklapte linker thoraxwand; C. hemorrhagisch exsudaat; D. Vaatinjectie/hyperemie in de parietale pleura; E. Sterk samengevallen longweefsel met beeld van compressie atelectase; F. Diafragma; G. Buikholte.

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.