Acute myocardiale necrose en verkalking na doxycycline-behandeling

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Acute myocardiale necrose en verkalking na doxycycline-behandeling

Diersoort:

Rund, vleeskalf

Leeftijd:

25 dagen

Anamnese:

Plotseling dood. In één week zijn 15 kalveren doodgegaan waaronder 3 andere kalveren, die plotseling zijn overleden zonder voorafgaande symptomen.

Sectie:

Het kalf verkeerde in goede voedingstoestand met gering diepliggende ogen, suggestief voor uitdroging. De longen waren gering oedemateus. Het myocard vertoonde een bont aspect, met uitgebreide, slecht omschreven witte haarden in het myocard en dilatatie van met name de linker ventrikel. Subendocardiaal in het linker ventrikel was een laag van 2-3 mm wit, stevig weefsel aanwezig. Op basis van de macroscopische bevindingen, passend bij uitgebreide myocardiale necrose, is bij de dierenarts nagevraagd of de kalveren zijn behandeld met doxycycline.

Vervolgonderzoeken:

Histopathologisch onderzoek van het myocard toonde uitgebreide acute degeneratie en necrose van de cardiomyocyten, met verspreid mineralisatie van necrotische spiervezels.

Diagnose:

Acute myocardiale necrose en verkalking, verband houdend met doxycycline-behandeling. 
Bij overdosering, bijvoorbeeld door onjuiste inschatting van het lichaamsgewicht en/of door wisselende individuele orale opname bij groepsbehandeling, kan acute myocardiale necrose optreden, met de dood als gevolg. Een lage vitamine E. of seleniumstatus wordt als risicofactor voor het optreden van (cardio)myopathie beschouwd. Soms vertonen de dieren tekenen van hartinsufficiëntie, zoals subcutaan oedeem van de kop. In andere gevallen worden de dieren dood gevonden zonder voorafgaande symptomen.

300

 

Foto 1. Hartspier, met uitgebreide bleke gebieden in het myocard.

300

Foto 2. Myocard, 400x, HE kleuring. Verlies van dwarsstreping, hypereosinofilie en karyopyknose van de cardiomyocyten, passend bij myocardiale necrose. Het interstitiële weefsel vertoont een verhoogde celrijkdom met enkele macrofagen en enkele neutrofielen. Verspreid mineralisatie van necrotische spiervezels (pijlen).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.