Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

De laatste wetenschappelijke inzichten over subacute pens verzuring (SARA) bij melkvee in één overzichtelijke praktische middag voor rundveedierenartsen en voeradviseurs! Hoe vaak per week denk je als praktiserend dierenarts niet dat de diergezondheidsproblemen die je tegenkomt mede veroorzaakt worden door SARA? Als je dit al vermoed hoe kom je er dan achter dat je waarschijnlijkheidsdiagnose klopt en welk advies geef je dan?

Tijdens deze cursus leer je hoe SARA ontstaat en hoe je het risico op het ontstaan van SARA kunt minimaliseren. Na deze cursus weet je dat preventie veel meer is dan de speekselproductie tijdens herkauwen of meer structuur voeren. SARA is een veel voorkomende stofwisselingsstoornis bij melkkoeien. Het verlaagt de droge stof opname en daarmee de melkproductie en verhoogt het risico op de ontwikkeling van diergezondheidsproblemen, zoals mastitis, klauwproblemen en vruchtbaarheidsstoornissen. GD Academy organiseert een basiscursus waarin het belang van een gezonde penswerking, diagnostiek, risicofactoren en verschillende casuïstieken worden behandeld. De behandelde onderwerpen zijn direct toepasbaar in de praktijk.

Ook als je SARA nog niet gezien hebt, is de cursus over SARA een aanrader. Je weet daarna precies waar Abraham de mosterd haalt zodat je de volgende dag terug in de praktijk direct een beter advies kunt geven. Je kunt hierdoor het optreden van SARA in een koppel melkkoeien minimaliseren zodat je de prestaties van de melkkoeien zoals de melkproductie, weerbaarheid, ongewenste afvoer en vruchtbaarheid zal zien verbeteren. Daarnaast kun je een betere gesprekspartner zijn voor de veehouder en zijn voeradviseur, mede omdat je kunt aangeven dat er meer van belang is om SARA te voorkomen dan alleen aanpassingen in het rantsoen.

Doelgroep

Dierenartsen, voeradviseurs

Onderwerpen

 • Wat is van belang voor een gezonde pens werking?
 • Hoe zorgt de koe ervoor dat de pens pH niet te laag wordt?
 • Definitie diagnostiek en symptomen van SARA
 • Risico factoren voor ontstaan van SARA
 • Zin en onzin van adviezen om SARA te voorkomen
 • SARA-casuïstiek

Investering

De kosten voor deze cursus bedragen 495 euro (exclusief BTW). Bij het volgen van de cursus melden wij u aan bij het CKRD voor accreditatie. 

Neemt u zowel deel aan de cursus SARA als de cursus Fosfaatadvies op Maat? Dan krijgt u 50% korting op de tweede cursus, voor twee cursussen betaalt u dan in totaal 742,50 euro.

Bij het volgen van de cursus melden wij u aan bij het CKRD voor accreditatie.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.