Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

PathoSense-analyses bij GD

Met slechts één monster kan de PathoSense-analyse alle virussen en bacteriën identificeren die een dier treffen. Een handige check die inzicht geeft in virussen die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Deze analyse is vooral zinvol bij acuut zieke dieren. De uitslag geeft goed weer wat er in het dier omgaat op het exacte moment van monstername. Alle PathoSense-analyses in Nederland worden exclusief uitgevoerd in het laboratorium van GD. 

Alle virussen en bacteriën worden gedetecteerd door het gebruik van sequencing met Oxford Nanopore Technologies. Het is niet nodig om vooraf te selecteren op welke ziekteverwekkers je wilt testen. Voor virussen is staminformatie vaak direct beschikbaar. 

 

Wanneer zet je de PathoSense-analyse in?

 • Bij een acuut klinisch probleem waarbij er geen link kan worden gelegd  met een bepaald pathogeen of wanneer een complex vermoed wordt.
 • Wanneer verschillende gerichte diagnostische testen geen antwoord  hebben kunnen bieden over de oorzaak van het huidige klinische probleem.
 • Als het dier al gestorven is, maar wel gekoeld (4 °C) bewaard werd. Het monstermateriaal (weefsel) moet binnen 12 uur verzameld worden. Als er al sterk postmortaal verval is opgetreden, is het analyseren met PathoSense niet aanbevolen.

De juiste plaats en tijd

De eerste stap in het hele proces is heel belangrijk: een correcte monstername op de plaats waar de problematiek zich afspeelt. Ook het tijdstip is van belang: PathoSense geeft vooral een beeld van wat er op dat exacte moment in het dier afspeelt en sterk aan het vermeerderen is.

Monstername pakket bestellen

De kit met de gepatenteerde PathoSense-swab is beschikbaar via de GD Webshop. Het pakket bevat:

 • de PathoSense swab
 • falconbuis
 • spuit met vloeistof
 • sealbag en absorptiemateriaal
 • instructie monstername en een instructie PathoSense app
 • tempexdoos en koelelement

Het tarief, wat je kunt vinden in de webshop, is inclusief het laboratoriumonderzoek. 

Bestellen

pathosense pakket korte swab

Samen is meer mogelijk

GD zal in de samenwerking zorgdragen voor de exclusieve uitvoering van de analyses voor de Nederlandse markt en de opvolging van de uitslagen met bijbehorende adviezen. Zo profiteren jij en je dierenarts optimaal van de brede diagnostische mogelijkheden die GD biedt.

Van monstername tot uitslag

Bestellen

De kit met de gepatenteerde PathoSense-swab kun je bestellen via de GD Webshop. Het monstemateriaal levert GD inclusief een box koelelement om de monsters gekoeld terug naar GD te sturen. Zo beschermen wij de monsters tegen warme of koude temperaturen tijdens transport en opslag. Transport van het monster moet namelijk gebeuren bij 4°C.

Monstername

Neem de monsters op het bedrijf waar de ziekte zich afspeelt. Verschillende monstertypes komen in aanmerking voor de PathoSense-analyse zoals een neusswab van de bovenste luchtwegen, longspoelingen van de diepere luchtwegen, een rectale swab of een swab van de darminhoud, van aangetaste weefsels of van geaborteerde foetus of serum. De monstername is verschillend afhankelijk van het type monster. Op het youtube-kanaal van PathoSense vind je handige instructievideo's. Daarnaast sturen we ook een monstername-instructie mee met het monstername pakket. 

Monstername: Bronchoalveolaire lavage herkauwer

Monstername bovenste luchtwegen

Verwerking poolmonster feces

Vergeet het monster niet te registreren in de app, zie de werkwijze hieronder.

Alle virussen en bacteriën kan GD detecteren door de sequencing met Oxford Nanopore Technologies te gebruiken. Het is niet nodig om vooraf te selecteren op welke ziekteverwekkers je wilt testen.

Verzending

Meld het monster aan in de PathoSense app en stuur het pakket terug naar GD via nachtdistributie. Zorg dat er een afzendadres op de verpakking staat.

Als je de monsters instuurt, meld je ze aan in de PathoSense app om het te registreren en om de anamnese in te geven. Op die manier krijg je na de analyse het volledige verslag in de app.

Ga als volgt te werk:

 • Download de Pathosense-app gratis via de Apple App Store of Google Play Store om het monster in de app te kunnen aanmelden.
 • Registreer je als dierenarts voor een account via deze link.
 • Ga naar de app en registreer het monster door de QR-code op de PathoSense-spuit te scannen
 • Vul de anamnese gegevens aan in de app
 • Voer ook het UBN-nummer in in de app

Zodra de resultaten bekend zijn, vind je ze in de app op je telefoon, waar je ze eenvoudig als een pdf-rapport naar jezelf kunt mailen.

De interpretatie is afhankelijk van de gevonden visrussen of bacteriën. De lage detectie van een influenzavirus in ademhalingsmonsters van varkens moet bijvoorbeeld als belangrijk worden beschouwd, aangezien dit een primaire ademhalingspathogeen is. Het betekent alleen dat de monsterverzameling niet plaatsvond op het hoogtepunt. De interpretatie moet per monster worden gedaan en GD begeleidt je dierenarts met een korte toelichting op de resultaten.

De gepatenteerde PathoSense swab is ontwikkeld voor rechtstreekse monstername, alsook voor opzuivering van monsters die via een specifieke methodiek werden genomen (bijvoorbeeld TBS, BAL, fijne neusswab).

Als de PathoSense swab niet geschikt is voor een directe monstername bij een bepaalde diersoort kun je ook een andere swab gebruiken. Zoals bijvoorbeeld een fijne swab voor kleine huisdieren of pluimvee, of een lange swab voor diepe monstername in de neus van een rund of paard. BAL- en TBS-monsters kun je vervolgens opzuiveren met de PathoSense swab.

Bezoek het YouTube kanaal van PathoSense voor de instructiefilmpjes bij verschillende monstertypes. 

Één maat swab

Voorheen was er een lange en een korte swab beschikbaar. De lange swab bleek minder handig voor monsteropzuivering bij sommige toepassingen en werd daardoor niet altijd efficiënt gebruikt. Een lange swab is pas zinvol bij staalname in de neus bij een volwassen paard of rund. Bovendien zijn lange swabs vrij beschikbaar op de markt.

Vanaf heden is er één type PathoSense-kit met een normale swab-lengte beschikbaar. Heb je nog lange swabs in bezit, dan kun je deze gewoon blijven opgebruiken.

Voor veterinaire vragen kun je bellen met een van onze Veekijker-dierenartsen op 088 20 25 555.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.