Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Paratuberculose is een chronische darmaandoening bij herkauwers (runderen, schapen en geiten) veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis, ook wel afgekort als MAP. Het is een aandoening waar van oudsher veel om te doen is in de rundvee- en melkgeitenhouderij. Of paratuberculose een zoönose is en of er een relatie is met de ziekte van Crohn bij de mens is nog steeds niet met zekerheid bekend. Lees meer

Paratbc Check

Op een eenvoudige en betrouwbare manier onderzoeken in de melk of de bacterie die paratuberculose veroorzaakt voorkomt op uw bedrijf. Zo kunt u bij de verkoop van uw schapen en geiten en aan bezoekers aantonen dat u actief bezig bent met paratuberculose.

Hoe werkt de Paratbc Check?

Bestellen U bestelt een Paratbc Check via de aanmeldkaart of via de website en ontvangt van de GD een pakket met monstermateriaal. De check is een abonnement dat u jaarlijks kunt opzeggen. 
Bemonsteren 
  • U bemonstert schapen en/of geiten ouder dan twee jaar, minstens twee weken na het aflammeren. Biest geeft namelijk onbetrouwbare resultaten. Kies bij voorkeur dieren die u verdenkt van paratuberculose. 
  • Als u alle monsters heeft verzameld, stuurt u deze als verzamelpakket naar de GD.

Let op: de pillen in de melkbuizen zijn erg giftig! Houd deze buiten bereik van kinderen en (huis)dieren.

Laboratorium GD  De GD onderzoekt de monsters individueel. De uitslag van het onderzoek sturen wij u binnen een aantal weken toe. 
 
Uitslag  Als er geen antistoffen tegen paratuberculose zijn aangetoond, krijgt u een Paratbc Check bordje. Hierop staat een sticker met het jaartal.  

Het onderzoek op uw bedrijf heeft een gunstige uitslag als er geen antistoffen tegen paratuberculose zijn aangetoond in de ingezonden melkmonsters. U ontvangt dan van ons een bordje. Per jaar krijgt u een sticker als ‘goedkeuringszegel’. Als uit het onderzoek blijkt dat er wel antistoffen tegen paratuberculose aanwezig zijn bij uw dieren, is het advies om hierover contact op te nemen met uw dierenarts. Download hier de flyer van de Paratbc Check

Klik hier voor meer informatie over de tarieven en om u aan te melden

Wilt u meer weten over de testen op paratbc?

"Een gezonde veestapel is een must om het vol te houden"
Denny

Geitenhouder Denny van de Wetering uit Rosmalen Lees verder

"Het boert nu heel prettig om met gezonde dieren te werken"
Ad

Geitenhouder Ad Bink uit Raamsdonk Lees verder

"Ik vind dat je met veel Paratbc eigenlijk geen geitenboer kunt zijn"
gerrit

Geitenhouder Gerrit Verhoeven uit Biezenmortel Lees verder

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.