Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.
  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Samen werken aan diergezondheid
Volg ons op...
Ad Bink

"Het boert nu heel prettig om met gezonde dieren te werken"

Geitenhouder Ad Bink uit Raamsdonk had veel ziekteproblemen door CAE en paratbc. Daarom besloot hij het hele koppel te ruimen en opnieuw te beginnen met gezonde dieren.

Op de hoogste tree voor paratbc!

Paratuberculose is een lastig te bestrijden ziekte die mogelijk op bijna alle Nederlandse melkgeitenbedrijven voorkomt. Uit een driejarig project, in samenwerking met 20 geitenmelkbedrijven blijkt dat aanpakken en beheersen van deze ziekte kan en loont. De aanpak bestaat uit een combinatie van managementmaatregelen zoals: goede algemene hygiëne, lammeren opvangen bij geboorte, verstrekken van veilige (kunst)biest, en gescheiden opfok. Deze maatregelen in combinatie met vaccinatie op jonge leeftijd en onderzoek van bloed- en melkmonsters op afweerstoffen tegen paratbc, maken het mogelijk om de besmettingsgraad van paratbc op het bedrijf terug te dringen. Zo kan er opgeklommen worden van een zware besmetting (status C), naar een lichtere besmetting (status B), tot nauwelijks of niet besmet (status A).

Paratuberculose Programma

Via deelname aan het Paratuberculose Programma Schaap Geit krijgt u inzicht in de paratbc-situatie op uw bedrijf. Na het vaststellen van deze bedrijfsstatus kunt u vervolgens kiezen of u deze wilt beheersen of dat u wilt opklimmen naar een hogere status en deze tenslotte wilt bewaken. Lees meer

Paratuberculose Check

Met de Paratuberculose Check kunt u op een eenvoudige en betrouwbare manier onderzoeken in de melk of de bacterie die paratuberculose veroorzaakt voorkomt op uw bedrijf. Zo kunt u bij de verkoop van uw schapen en geiten en aan bezoekers aantonen dat u actief bezig bent met paratuberculose. Lees meer

Paratbc aanpakken op uw bedrijf!

Het Paratuberculose Programma en de Paratuberculose Check ondersteunen u in de aanpak van paratuberculose op uw bedrijf. Naast deze aanpak zijn hygiëne- en managementmaatregelen onmisbaar. Lees meer over hygiëne- en managementmaatregelen op basis van de status op uw bedrijf

Wilt u monstermateriaal bestellen?

Wilt u meer weten over de testen op paratbc?

Wilt u meer informatie over de ziekte paratbc?

" Een gezonde veestapel is een must om het vol te houden "
Denny
Geitenhouder Denny van de Wetering uit Rosmalen Lees verder

Heeft u vragen over paratuberculose?


Karianne Lievaart-Peterson is dé GD-deskundige op het gebied van paratuberculose bij (melk)schapen en -geiten en Europees erkende kleine herkauwer specialist. Regelmatig beantwoordt zij vragen uit de praktijk. Een vraag: 

Kan het vaccineren met Gudair® er op lange termijn (vb. 10-15 jaar) ervoor zorgen dat een stapel melkgeiten Para-vrij wordt of onderdrukt dit enkel de symptomen?
                Lees het antwoord

Stel een vraag

" Het boert nu heel prettig om met gezonde dieren te werken "
Ad
Geitenhouder Ad Bink uit Raamsdonk Lees verder
" Ik vind dat je met veel Paratbc eigenlijk geen geitenboer kunt zijn "
gerrit
Geitenhouder Gerrit Verhoeven uit Biezenmortel Lees verder