Pakket Vitaminen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Met het Pakket Vitaminen krijgt u via bloedonderzoek inzicht in de actuele opname van vitamine E en β-caroteen bij een rund of een specifieke groep runderen. 

Voortplantingsaandoeningen kunnen resulteren in een verlies van 150 euro per koe per jaar. Hebt u gezondheidsproblemen bij uw verse koeien zoals aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontsteking en/of slecht tochtig/drachtig worden? Wilt u de vruchtbaarheidsresultaten op uw bedrijf verder optimaliseren? Dan loont het om, naast inzicht in de mineralenvoorziening, ook inzicht te krijgen in de actuele opname van vitamine E en β-caroteen.

Wat doet het Pakket Vitaminen?

Het Pakket Vitaminen is een bloedonderzoek(serum of heparine plasma) dat waarmee u via een bloedmonster inzicht krijgt in de opname van vitamine E en β-caroteen bij een rund. β-caroteen is een voorloper van vitamine A, dus u krijgt ook inzicht in de vitamine A-voorziening.
Vaak is het zinvol om niet alleen te meten bij één rund, maar inzicht te krijgen in de vitaminevoorziening bij een specifieke 'risicogroep' (zie hieronder). Kies dan voor een steekproef van vijf dieren in de betreffende groep. Aan de hand van de uitslag kunt u, samen met uw veevoeradviseur of dierenarts, bepalen of de voorziening aansluit bij de behoefte of dat bijsturen in de vitaminegift nodig is. Hier vindt u de toelichting op de uitslag Pakket Vitaminen.

Risicogroepen voor verschijnselen van een vitamine E en β-caroteen tekort

Er wordt door GD regelmatig een suboptimale vitaminevoorziening of een tekort aan vitaminen E en β-caroteen vastgesteld bij runderen. Dit zijn veelal runderen die geen vers gras in het rantsoen hebben, die veel snijmais, hooi of stro krijgen, of die graskuil krijgen van een overjarige kuil. Een tekort aan vitaminen brengt, net als een overmaat, gezondheidsrisico’s met zich mee. Hieronder vindt u een overzicht van de 'risicogroepen' en de mogelijke klachten die dieren in deze groepen kunnen hebben bij een tekort aan vitamine E en/of β-caroteen:

 • Pinken in de leeftijd van 12-15 maanden. Klachten: slecht tochtig/drachtig worden, trage groei, verstoorde botgroei en/of een ruige vacht.
 • Hoogdrachtige vaarzen. Klachten: veel doodgeboren kalveren bij vaarzen, aan de nageboorte blijven staan. 
 • Droogstaande koeien. Klachten: veel mastitis vlak na afkalven, aan de nageboorte blijven staan.
 • Verse melkgevende koeien. Klachten: veel mastitis, aan de nageboorte blijven staan, acute baarmoederontsteking, vruchtbaarheidsproblemen zoals slecht tochtig/drachtig worden.

Overzicht van klachten die horen bij een tekort aan vitamine E en vitamine A bij rundvee

Vitamine

Klachten bij tekort bij rundvee

β-caroteen/
Vitamine A

Verschijnselen van  een β-caroteen tekort bij zowel jongvee als volwassen runderen zijn verminderde voeropname, ruige vacht (haarverlies), verminderde vruchtbaarheid, aan de nageboorte blijven staan, verminderde weerstand, wazige visie en leverschade.

Verschijnselen van  een β-caroteen tekort bij jongvee zijn verstoorde botgroei en trage groei.

Bij volwassen runderen is de kans op mastitis een stuk groter als β-caroteen verlaagd is.

Als de voorziening van vitamine E als β-caroteen suboptimaal of tekort is, is de kans op problemen na het afkalven aanmerkelijk verhoogd.

Vitamine E

Verschijnselen van een vitamine E tekort zijn een verminderde weerstand, daardoor een verhoogde kans op mastitis en vruchtbaarheidsproblemen bij volwassen runderen.

Verschijnselen van een vitamine E tekort bij jongvee zijn een verminderde weerstand, nutritionele spierdegeneratie (verminderde groei) en een verhoogde kans op vruchtbaarheidsproblemen. 

Als zowel vitamine E als ß-caroteen aan de lage kant zijn, is de kans op problemen na het afkalven (o.a. aan de nageboorte blijven staan) aanmerkelijk verhoogd.

Bij vitamine E geldt dat een overmaat aan vitamine E net zo schadelijk is als een tekort: verhoogd risico op mastitis en andere weerstandsproblemen.

Download de Factsheet Vitamine E en ß-caroteen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.