Ontwormplan

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Maagdarmwormen vormen een belangrijke schadepost op heel veel schapenbedrijven. Om dit probleem in de hand te houden ontwormen veel schapenhouders hun lammeren in de weideperiode vaak standaard meerdere keren. Maar daarmee is de bedreiging niet weggenomen. De behandeling en preventie van worminfecties zijn namelijk veel ingewikkelder dan menig schapenhouder denkt. U zou daarom, in overleg met uw dierenarts, elk najaar een ontwormplan voor het volgende jaar moeten opstellen. Zo’n ontwormplan bestaat uit drie componenten:

  1. Ontwormschema. Stel een ontwormschema op, afhankelijk van het beweidingsschema. Noteer de uitgevoerde behandelingen (groep dieren, middel, tijdstip, dosering) en controleer de effectiviteit ervan door mestonderzoek.
  2. Beweidingsschema. Zo'n schema is de basis van uw ontwormplan en heeft tot doel de lammeren zo lang mogelijk te weiden op zo schoon mogelijk land. Het land waarop de ooien met lammeren in het voorjaar de eerste keer naar buiten gaan, moet zo schoon mogelijk zijn. Daarna moeten ze steeds worden verweid naar land waar bij voorkeur minimaal drie maanden geen schapen of geiten hebben gelopen: verweid tot 1 juli minimaal elke drie weken en daarna elke twee weken. Maak dit beweidingsschema in het najaar en zorg er voor dat de percelen waarop de ooien met de lammeren in het voorjaar naar buiten gaan, in de herfst als eerste kaal zijn en daarna niet meer worden beweid. Op deze manier krijgt elk perceel zo lang mogelijk, maar minimaal drie maanden rust. Als u zich niet aan dit schema kunt houden, laat dan een mestmonster onderzoeken vanaf vier weken nadat uw lammeren op niet-veilig land zijn gekomen.
  3. Mestonderzoek. Met mestonderzoek is een goede schatting van de besmetting met verschillende wormsoorten te maken. Laat mestonderzoek doen om de juistheid van uw ontwormplan te controleren.

Terug naar wormbestrijding bij schapen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.